Halloween står for døra, og ett av de mest kjente symbolene for halloween er blitt jack-o'-lantern, det er et gresskar med utskåret, skummelt fjes og gjerne med et levende lys inni. Før de tok i bruk gresskar, brukte de kålrot eller nepe.

Vi har to typer gresskar, et pyntegresskar som vi dekorerer med skumle motiver, og matgresskar-sorter som Butternut, Muskatt, Hokkaido og Crown Prince/Grey.

I dag inviterer jeg på bakt gresskar med saltkokte gresskarfrø og «nysnø». Å bake staver av gresskar i ovnen, gjerne sammen med det krydderet du liker, gir en utrolig god og smakfull liten rett.

Bakt gresskar:

1/2 stk. gresskar (ca. 400 g)

2 ss valnøttolje

2 båt hvitløk – finhakket

salt og nykvernet pepper

fersk timian

Fremgangsmåte:

Varm ovnen til 220° C.

Ta av skall, og del gresskaret i skiver på langs og deretter i staver.

Bland stavene med finhakket hvitløk, litt salt, nykvernet pepper og valnøttolje.

Bak gresskarstavene i ovnen til de er møre og lekre i fargen, ca. 20 minutter. Vend inn finhakket timian.

Serveres gjerne med ristede gresskarkjerner som tilbehør til middag, eller rett og slett som snacks.

Salte gresskarkjerner

150 g gresskarkjerner kokes i sjøsalt vann

Stekes i ovn på 200? c i ca. 10 minutter til de er gylne og sprø.

«Chèvre-Snø»

50 g chevreost legges i fryseren til den er bunnfrossen.

Kjøres så til fin «snø» i en hurtig hakke eller food processor.