Elektronikkbedriften Simpro har sponset Meldal ungdomsskole med utstyr til å bygge roboter. Biler, en hund og en sorteringsmaskin er blant produktene som beveger seg i klasserommet.

- Det startet med at jeg var med dattera mi på en introdag på skolen, hvor de drev og blandet isbiter og salt i teknologifaget. Det var da ikke så mye til teknologi, tenkte jeg. Dermed sponset Simpro dem med ti sett Lego Mindstorms, sier Erik Dragset, daglig leder i bedriften på Løkken.

Legosettene har en verdi på mellom 30 000 og 40 000 kroner, noe Dragset ser på som en investering i framtida.

- Det gjelder å få ungdommen interessert i teknologi. Vi er inne i den fjerde industrielle revolusjonen, med digitalisering, automatisering og robotisering. Vi må få ungdommen interessert i dette, slik at vi har arbeidskraft i framtida, sier Dragset.

Sorteringsmaskin

Christoffer Myre Sandstad og Ørjan Grefstad har laget en sorteringsmaskin. Foto: Ingrid S. Hultgreen

Valgfaget «teknologi i praksis» er felles for 8. til 10. klasse, og har 12 elever. Lærer Harald Kvam leder an inn i klasserommet hvor en gjeng gutter – ja, det er kun gutter på dette valgfaget – sitter konsentrert om datamaskiner og legoroboter.

- Det er mange oppskrifter man kan følge, eller man kan dikte ting fra eget hode. Det er sensorer som må programmeres, sier Kvam.

- Denne avanserte legoen brukes også når bedrifter skal teste ut om ideer funker i praksis, sier Dragset, som er med på skolen denne dagen for å se resultatet av bygginga.

Elevene har programmert denne hunden til å bjeffe, sette seg ned og reise seg opp.

Christoffer Myre Sandstad og Ørjan Grefstad har laget en sorteringsmaskin som de demonstrerer. Gjennom dataprogrammering går maskinen fram og tilbake og sorterer brikker etter farge oppi noen kopper.

- Det var vanskelig å forstå kodinga i starten, men nå er det lettere, sier Christoffer.

Takknemlige

- Vi er veldig glade for at næringslivet er interessert i skolen, og veldig takknemlige for gaven. Dette er en gave som gir elevene kunnskap de kan bruke i framtida, sier Anita Storm, rektor ved Meldal barne- og ungdomsskole.

- Det er jo artig at elevene får oppdage at teknologi handler om mer enn bare spill, sier Dragset.

Elevene har laget to biler med løftearm, som de styrer rundt på gulvet ved hjelp av en app på telefonen. Joakim Storslett har laget en hund som er programmet til å reise seg, sette seg og bjeffe.

Aleksander Steingrimsen har laget en dragster med henger, som også skal programmeres.

Aleksander Steingrimsen viser fram en dragster med henger, som han holder på å programmere til å kunne kjøre.

- Den skal ha sensor, slik at den stopper når den nærmer seg veggen, forklarer han.

Bilene styres via en app på telefonen.

Som en lek

Aleksander liker faget godt, og kunne gjerne tenkt seg sånn Lego til jul.

- Det er nesten som å leke seg i timene, bekrefter han.

Det må vel kunne kalles læring gjennom lek, i så fall. Flere av elevene sier det kan friste å vurdere en teknologisk yrkesvei, så da spørs det om Simpro får valuta for pengene de har investert i ungdommen.

- Det er artig at de finner dette interessant, sier Dragset.

Stian Bolme Syrstad demonstrerer bilen sin for rektor Anita Storm.