- Det ville gjort situasjonen mye lettere for budene om alle abonnentene hadde strødd gårdsveiene. Det sa abonnementsansvarlig i Avisa Sør-Trøndelag, Solbjørg Sølberg Heli. Hun la til at problemene de siste dagene først og fremst hadde vært knyttet til Orkanger og Fannrem.

- Onsdag hadde vi bud som rett og slett ga opp å få levert avisa på grunn av glatte gårdsveier. Det resulterte i at vi måtte kjøre ut avisa med drosje. Budene opererer på sykkel i mørket, og da kan det være vanskelig å ta seg fram hvis gårdsveien er såpeglatt. Konsekvensen blir at avisa blir seint levert, eller i verste fall ikke levert i hele tatt. Men hvis folk blir flinkere til å strø fram til dit avisa skal leveres, sliper vi dette problemet. I tillegg er det ønskelig at folk lar utelysene være på om natta, slik at det blir lettere å finne fram til riktig postkasse eller dør, sa Heli, som håpet at abonnentene ville vise tålmodighet mens værforholdene var som de var.

- Alle gjør så godt de kan, og vi skal gjøre hva som er mulig for at folk skal få avisa til rett tid.

Tele i bakken

Men det var ikke bare glatte gårdsveier som voldte avisbudene problemer. Også de offentlige veiene kunne være vanskelig å ta seg fram på på grunn av manglende strøing.

- Vi strør i bakken, kneiker og farlige svinger hver natt. Å strø flatene har vi ikke kapasitet til, sa oppsynsmann i Orkdal kommune, Johan Grønvoll, og la til at situasjonen i Orkdal er helt spesiell.

- Vi opplever et 20 sentimeter tykt telelag i veien. Dermed blir det is når det regner, til tross for 10-12 plussgrader i lufta. På grunn av sten forsvinner ikke isen selv om det slutter å regne, sa Grønvoll.

thor.kleven@avisa-st.no