«Hello» sa mannen som plutselig sto i stua i Råbygda i Orkdal. Sveen, som egentlig bor i Sarpsborg, var på besøk hos familie. Han hadde akkurat lagt dattera på 4 år for kvelden, og slappet av i stua.

– Verandadøra sto på gløtt, og jeg snudde meg da jeg hørte noen si «hello». Da sto han der i stua. Han hadde en genser surret rundt arma si. Det var blod på den, men han så ikke skummel ut, så jeg ble ikke redd. Han smilte og var hyggelig, sier Sveen til ST.

Det var VG som omtalte hendelsen først.

Viste fram såret

Dette skjedde lørdag 26. juli, og 5. august ble tyskeren pågrepet i Snillfjord. Han er tiltalt for mordet på en 72-åring og overfallet på en 17-åring i Tyskland.

– Han pratet litt dårlig engelsk, han hadde møkkete olabukse, militærboots og militærjakke eller -genser. Han fortalte at han var på en overlevelsesferie, sier Sveen.

Til sammen tilbrakte han nærmere 40 minutter sammen med tyskeren den kvelden.

– «Can somebody call a doctor», spurte han. Jeg spurte om å få se såret hans, og han rullet det opp. Det var ei dyp flerre i arma hans, både muskler og bein vistes. Jeg sa jeg kunne kjøre ham til sykehuset, og det syntes han var kjempesnilt, sier Sveen.

Småpratet i bilen

Han tok tyskeren og den store tursekken hans med seg i bilen sin og kjørte til Orkanger.

– Han hadde kniv i beltet, det så jeg med en gang han kom inn. Men det tenkte jeg ikke på som unaturlig når han var på tur i skogen. Det så ut som en vanlig turkniv, sier Sveen.

I bilen på vei til sykehuset ble det litt småprating, Sveen prøvde seg på noen tyske gloser, og han fikk overhode ingen mistanker mot tyskeren.

– Han virket rolig av balansert. Fortalte at han hadde tenkt seg videre mot Hitra etterpå, sier Sveen.

Ringte politiet

I ettertid ble Sveen klar over at en tysker med flenge i arma ble pågrepet i Snillfjord, og gjenkjente med en gang mannen på bilder i tyske aviser.

– Det er ingen tvil om at det var ham jeg møtte, så jeg ringte politiet med en gang jeg fant det ut, sier Sveen, som nå regner med å bli avhørt i forbindelse med saken.

– Er det ekkelt å tenke på hvem du hadde med å gjøre?

– Jeg synes egentlig ikke det. Det er nesten uvirkelig, men jeg passer på å låse døra fra nå av, man vet aldri hva som kommer inn.

– Tenker du noe på hva som kunne skjedd om du ikke hadde hjulpet ham?

– Jeg tror han ville gått videre. Han virket tom for energi, hadde sikkert gått i mange dager uten så mye mat. Men det er litt rart og ekkelt at dattera mi var der også. Han hadde jo kniv, sier Sveen.

Den tyske mannen ble pågrepet av norsk politi tirsdag. Foto: Henrik Sundgård