I alt ble 45 biler kontrollert. Av disse fikk 14 biler anmerkninger, hvorav fem hadde såpass alvorlige mangler at de ble avskiltet.

– I tillegg utstedte vi en anmeldelse og to forenklede forelegg på henholdsvis manglende førerkort og dokumentasjon, opplyser Kristine Lødding hos Statens vegvesen.

«Pling»

Nylig har Statens vegesen tatt i bruk sitt nye system; ANPR.

– Dette er et kamera som leser skiltene og som gir oss et «tips» om hvilke biler som vi bør kontrollere. Når et skilt er lest og det er noe galt, får vi et «pling». AMPR-systemet sjekker både periodisk kjøretøykontroll, forsikring, omregistrering og årsavgift, forteller Kristine Lødding i Statens vegvesen og legger til at vegvesenet på denne årstida også ser etter «enøyde bilister».

Varsler hverandre

Når vegvesenet er ute på sine kontroller, varsles lokale bilister raskt. Lødding opplyser at man ser en økende trend ved at bilistene varsler om kontrollene på sosiale medier.

– Vi ser at mange ungdomsbiler snur i rundkjøringa eller kjører en annen vei for å unngå kontroll. Dette er et tydelig mønster som vi ser etter vi har rigget opp og stått en stund, sier kontrollleder Morten Franzen til ST.

Feillasting

Også kjøretøy med tilhengere kontrolleres under disse kontrollene, og her avdekkes en god del feil.

– Vi opplever at mange laster hengeren feil. Dette fører blant annet til feil trykk på kula og det kan gi fatale konsekvenser om du må bråbremse. Feil trykk gir dårlige kjøreegenskaper og setter både deg selv og andre i fare, opplyser Franzen og legger til at man kan regne med ei kraftig bot om man blir stoppet med for stor tilhenger uten førerkort klasse BE.