Trond Sæther på Viggja har tatt hånd om ei havørn som tirsdag ettermiddag ble funnet skadet i veikanten ved E39 på Øysand. Ørna har kollidert med en bil minst én gang.

Venstrefoten er skadet, slik at rovfuglen ikke klarer å tråkke ned på den. Sæther var tidlig i kontaktet med Direktoratet for naturforvaltning (DN). Her ble de enige om å ta med ørna til dyrlege.

Etter undersøkelsen ved Orkdal Dyresenter onsdag ettermiddag kunne dyrlege Øystein Hynne fastslå følgende: – Det er ikke tegn til store skader eller brudd. Ørna trenger nå ro og hvile et par dager, først da får vi se om den kommer seg.

Sæther, som er med i det som tidligere het viltnemnda i Skaun, tok deretter sin nye leieboer med hjem. Her vil den bli installert på låven i et bur slik at den ikke klarer å bevege seg så altfor mye.

– Er det aktuelt med nye undersøkelser?

– Er det ikke bedring etter ei uke, kan det bli aktuelt med en ny undersøkelse. Fram til da får vi vente og se, sier dyrlege Hynne.

Havørna, som trolig ble født i mars eller april i år, kom sannsynligvis fra hekkeplassen oppe i det bratte Kvernberget, rett øst for Øysand Camping.

Dersom den slippes fri om kort tid, er den ifølge «fosterfar» Sæther avhengig av å gjenforenes med foreldrene sine for at den skal overleve.

Det var altså tirsdag ettermiddag havørn ble funnet skadet. I veikanten fanget den nysgjerrigheten til mange forbipasserende, som stoppet for å ta bilder av den.

– Det var ikke så lurt. Folk stod én meter unna den skadde fuglen og tok bilder. Da ble den stresset, fløy opp og kolliderte i frontruta på en bil som kjørte forbi, forteller Sæther.

Han trodde at nå var den ferdig. Men utrolig nok kom den seg, og Sæther fikk fanget ørna og satt den i et bur. Han tok den med seg hjem over natta.

Sæther er innstilt på å ta vare på ørna dersom det er aktuelt. For halvannet år siden tok han også vare på ei avmagret havørn. han ga den masse mat og stell i tre måneder, før han slapp den friske fuglen fri.

Slik satt ørna ved E39 da den ble funnet tirsdag ettermiddag. Foto: Bjørn A. Essaisen
Her har Trond Sæther fanget inn ørna i veikanten. Foto: Bjørn A. Essaisen
Her blir ørna satt tilbake i bilen av Trond Sæther og dyrlege Øystein Hynne (t.h.).