ST skrev i forrige uke om Ståle Vaags politiske frieri til nabokommunene Halsa, Aure og Snillfjord. I den artikkelen kom det fram at Hemne-ordføreren ville sende brev til ordførerne i de nevnte kommunene med tanke på å diskutere sammenslåing av kommunene.

Nå er brevet sendt, og Vaag har utvidet adresselista med ytterligere tre ordførere. Foruten Aure, Halsa og Snillfjord, er brevet også sendt til ordførerne på Hitra, Smøla og Frøya.

– Jeg inviterer ordførere til en uformell samtale om mulighetene for å danne en ny kystkommune, sier Vaag til ST.

Naturlige grenser

– Du sender brevet til seks ordførere i stedet for tre. Hva er bakgrunnen for det?

– De fire kommunene Hemne, Aure, Snillfjord og Halsa grenser mot kommuner som kanskje naturlig vil høre med i en kystkommune. Det blir feil å utelukke dem tidlig i prosessen. Det er for slik at for eksempel Smøla har et nært forhold til Aure. Og vi i Hemne har et nært samarbeid med Hitra på flere områder. Og Hitra og Frøya er en naturlig konstellasjon. I sum er det viktig at kystkommunene snakker sammen om hvordan vi ser på veien videre.

– Hvor bør kommunesenteret ligge?

– Det har jeg ingen mening om. Og det er heller ikke viktig.

Felles historie

I brevet skriver Vaag blant annet:

«Jeg føler det er naturlig at våre kommuner med så mye felles historie, godt samarbeid og som geografisk sett ligger godt til rette for å samkjøre seg i prosessene framover, møtes til en uformell samtale og dialog om veien videre. ... Hovedmålet med møtet vil være å bli litt bedre kjent med hverandres holdninger til den prosessen som nå er satt i gang av regjeringen, og hvordan vi ser på den videre prosessen internt i kommunene våre.»

September

Vaag har også bedt om at varaordførere og opposisjonsledere blir med på «toppmøtet», slik at dialog får en god bredde.

I løpet av september skal de fleste av de ovennevnte kommunene ha kommunestyremøter der kommunestrukturreformen blir behandlet.

– Jeg tar sikte på at møtet vil bli holdt i slutten av september. Da er de fleste kommunestyrene ferdig med behandlingen. Nå avventer jeg svar om hvorvidt det er interessant eller ikke. Signalene jeg har fått så langt, forteller at Hitra, Frøya og Snillfjord er interessert. Og i Tidens krav før helga var også Halsa-ordføreren positiv. Da gjenstår Aure og Smøla. Men vil være litt rart om ikke også de synes dette er et interessant utspill.