Åge Grønningen fra Trondheim tok nylig turen til naustet sitt på Krokstadøra i Snillfjord. Planen var å rydde litt trær og busker rundt naustet.

Men under arbeidet observerte han en makrellstim ute på sjøen. Han dro ut i båten, og på det første kastet dro han inn en av dem.

Etter noen kast til fikk han nytt napp. Dette var definitivt ikke en makrell. Den rare fisken kastet seg vilt i snøret, men Grønningen fikk skapningen om bord.

Han forteller at han har fisket i sjøen på Krokstadøra siden han var liten gutt, men aldri fått noe sånt på kroken. Og han lurte veldig på hva for en skapning dette er.

– Denne er horngjel - eller nebbsild på vestlandsk. Veldig vanlig fisk som går i stim sammen med makrell, forteller en ST-leser.

– Bena blir grønne ved koking, men fisken en best egnet til produksjon. Knallfin i farse. Og på svensk heter den noe så flott som nebbgjedda, forteller Linda Gitlesen, som også er kjent som Frøken Fisk i fiskebutikken på Oti-sentret.

Horngjel er ifølge wikipedia en fisk i horngjelfamilien. Den ligner makrellgjedda, men mangler rygg- og gattfinne. Horngjelens knokler er grønne, noe som skyldes det ufarlige vannholdige jernfosfatet vivianitt.

Fisken kan bli opptil 90 cm med en vekt på ca. 1 kg. Den er vanlig fra Nord-Afrikas vestkyst og nord til Trondheimsfjorden. Den opptrer også i Middelhavet.

I Norge er den vanlig langs sørkysten om sommeren når den kommer inn til kyster i mai for å gyte og blir regnet for makrellens forløper. Som makrellen går den i stim, utenfor gytetiden streifer de voksne fritt omkring i det åpne hav i Atlanterhavet og Middelhavet.