Det sier ordfører Gunnar H. Lysholm. Han frykter at flere stor aktører kan glippe for Orkdal fordi det legges for strenge begrensninger på Laksøra-området.

Politisk styring

Det Lysholm referer til, er en politisk kurs som enkelte kommunestyremedlemmer har tatt til orde for; nemlig å «styre» storhandelsaktører mot Oti-sentret på bekostning av Laksøra-området.

Dette har kommet til uttrykk i arbeidet med kommuneplanens arealdel. Mens rådmannen i sitt framlegg til plan ønsket å åpne for aktører over en viss størrelse, har den politiske debatten gått i en retning hvor det blir vanskeligere for slike aktører å etablere seg på Laksøra.

«Vil verne om Oti»

Noen har vært helt tydelig på at ønsket om å styre storhandelen mot Oti-sentret – og derigjennom være med på å bidra til å styrke senteret – har vært et motiv for en innstramming av reguleringsbestemmelsene på Laksøra.

– Det er politikere som har sagt med åpne ord at de vil verne om Oti-sentret og dermed sette begrensinger på Laksøra, sier Lysholm.

Varner på vei ut

Han er svært skeptisk til en slik politikk.

– I en av høringsuttalelsene til kommuneplanen peker advokatfirmaet Schjødt (se egen sak) på at rammebetingelsene for Amfi/Coop er blitt dårligere enn de rammebetingelsene Bermingrud hadde, sier Lysholm.

ST skrev i går om at Dressmann forsvinner fra Oti-sentret i vår, og at Cubus og Bik Bok sannsynligvis vil gjøre det samme når deres kontrakter går ut i 2018 og 2017. Varner-ledelsen antyder også at det kan skje enda tidligere.

– Blir feil

I en situasjon der Oti-sentret allerede har mistet en rekke butikker til Amfi, samtidig som flere følger etter, mener Lysholm det blir feil å forsøke en politisk styring av hvor storhandelen skal etablere seg.

– Jeg frykter at Orkdal mister storhandelsaktører som et resultat av denne politiske linja. Biltema har hele tiden gitt beskjed om at de ikke vil til Oti, uansett leiepris. Får de ikke tomt Laksøra eller ved hovedveien, vil de ikke komme til Orkdal. Det er en reell mulighet for at Biltema dropper Orkdal og etablerer seg Oppdal i stedet. Om så skjer, har vi oppført oss veldig dumt.

Respekt for streken

– Vi skal respektere den røde streken, men jeg mener vi må tillate en del storhandel utenfor, sier Lysholm som venter på rådmannens nye innstilling i forkant av at kommuneplanens arealdel skal sluttbehandles i kommunestyret i oktober.

– Det vil snart komme en ny innstilling fra rådmannen. Jeg vet at det er en del i det politiske miljøet som nå ønsker rådmannens innstilling tilbake. Kanskje med noen innstramninger, for eksempel når det gjelder størrelse på butikker. Jeg mener det kan bli en dyrekjøpt erfaring om kommunen skal drive næringspolitisk nødhjelp til Otis fordel. Det kan vi ikke gjøre, heller ikke juridisk. Men jeg håper virkelig at Skeidar og flere andre kommer til Oti. Men vi har fått dokumentert at det ikke hjelper å «tvinge» aktører dit. Plantasjen kommer ikke, og Biltema vil heller ikke dit, sier ordføreren.