* En av tre nordmenn har ikke klart for seg hva man skal gjøre hvis det begynner å brenne.

* Bare tre prosent har hatt brannøvelse og prøvd ut rømningsveiene hjemme.

* Selv blant de som har montert brannstige på boligen, er andelen som har brannøvelse hjemme lav. Her har bare fem prosent prøvd ut rømningsveiene.

I anledning Brannvernuka nå til helga, ber brannvesenet folk om å øve mer på brannrutinene.

– Øv hjemme

I en ny undersøkelse som TNS Gallup har gjennomført for If Skadeforsikring, Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap og Norsk brannvernforening, svarer bare 12 prosent at familien har avtalt et møtested utendørs i tilfelle brann.

– Et av våre skrekkscenarier er at folk går inn igjen i brennende hus for å lete etter familiemedlemmer som har kommet seg ut andre veier. Folk flest vet ikke hvilken livsfare man utsetter seg for i møte med giftig røyk og sterk varme. Vi oppfordrer alle til å gjennomføre en øvelse hjemme. Bli enige om familiens faste møtested, og tren på å bruke ulike rømningsveier, sier Ronny Ramsøskar, varabrannsjef i Orkdal, Skaun og Snillfjord.

Kjøpt alibi?

Innkjøp av brannstige kan gi deg trygghet, men det er viktig at samtlige i husstanden prøver den.

– Har man først investert i en brannstige, bør man også la familiemedlemmene prøve den ut under trygge forhold. Det er bare slik man lærer hvordan den fungerer. Bare det å avklare hvilken rekkefølge man skal gå ut i, kan være viktig for utfallet i en nødssituasjon. Men pass på å sikre dere med seler, tau eller annet fallsikringsutstyr også når dere øver, sier konserndirektør Morten Thorsrud i If Skadeforsikring.

ST-land

Brannrutiner og brannøvelser er hovedtema i den landsomfattende Brannvernuka, som arrangeres over hele landet. Over 350 brannstasjoner inviterer til åpen dag med lærerike aktiviteter for små og store.

Her er det ifølge brannvernuka.no Åpen dag i STs nedslagsfelt (alle midt på dagen lørdag 20. september):

* Børsa

* Kyrksæterøra

* Lensvik

* Meldal

* Orkdal

* Krokstadøra

* Sundlandet

Mange aktiviteter

I tillegg avholdes det en nasjonal brannøvelse med rundt 600 000 deltakere i bedrifter, skoler, barnehager, institusjoner, offentlige kontor og privathusholdninger landet rundt. Målet er å øke både hyppigheten og kvaliteten på brannøvelser.

På brannstasjonenes åpen dag får barn og voksne opplæring i hvordan de kan sikre hjemmet mot brann. Konkurranser, slokkedemonstrasjoner og brannbiler er noe av det man kan oppleve.

Treffer folket

– På landsbasis vil det bli delt ut 120 000 lekebrannhjelmer til barna. Dette er alltid populært. Åpen dag på brannstasjonen gir oss en fantastisk mulighet til å treffe folk i nærmiljøet. Nå som vi går inn i den tiden på året der antall boligbranner vanligvis øker, er det viktig for oss å komme ut med gode råd om brannforebygging, sier Ramsøskar.