To brødre i 20- og 30-åra, en av dem bosatt i STs nedslagsfelt, er dømt til fengsel i henholdsvis ett år og seks måneder, og ett år, i en svært omfattende og grov bedragerisak.

I dommen, på hele 59 sider, står det «intet spesielt å bemerke» i formildende retning. Dommens omfang synliggjøres ved at den innledes med egen innholdsfortegnelse – noe som forekommer sjelden.

Må erstatte

Den yngste av de to er også fradømt retten til å drive all form for næringsvirksomhet i fire år, broren i tre år.

Retten skriver følgende om yngstemanns forsøk på å drive næringsvirksomhet: «NN har demonstrert en total mangel på forståelse av det å utøve næringsvirksomhet, som direkte og indirekte har rammet både kunder, leverandører og konkurrenter. Slik NN har opptrådt for retten, er det ingen grunn til å vente at han vil endre sin atferd i fremtiden». Mye av det samme bemerkes om broren.

Det står i klartekst at retten ikke har vektlagt de tiltaltes egne forklaringer i rettssaken, som pågikk fra 25. august til 4. september, og der 43 vitner ble hørt.

Dommen gjelder også tilbakebetaling til foretak og privatpersoner de har svindlet for penger over en periode på tre til fire år. Her må yngstemann ut med ca 165 000 kroner, den eldste 7500 kroner. Men etter prinsippet én for begge, begge for én, må de i tillegg ut med vel 650 000 kroner i tillegg.

Mye «svart» inntekt

Den kriminelle virksomheten har gått ut på både å ta ut og bestille varer de ikke har gjort opp for, og salg av defekte varer. Det har handlet om underslag, tyveri, mislighold av lån og brudd på bokføringsloven, noe som blant annet har medført at de to til sammen har tatt inn mellom 500 000 og 600 000 kroner «svart» gjennom et av foretakene de har drevet.

«Omfattende, planlagt og samordnet vinningskriminalitet», er rettens karakteristikk, og påpeker også at de handlingene som er begått har bidratt til å svekke tilliten til seriøse aktører. Retten bemerker videre at de to også har forsøkt å skyve ansvar over på andre.

– Har ikke lært

For eldstemann av brødrene, er det tillagt skjerpende vekt at han så seint som i 2010 ble dømt til 90 dagers fengsel – hvorav 30 dager betinget – for lignende straffbare handlinger. «NN har ikke tatt lærdom av dette», går det fram av dommen.

I utgangspunktet skulle begge ha blitt dømt til å betale et betydelig beløp i saksomkostninger i saken, men retten finner dette urealistisk, sett i lys av de store beløpene de er dømt til å tilbakebetale og verdier de er dømt til å erstatte. Derfor har retten kommet fram til det som blir kalt et symbolsk beløp på 10 000 kroner for hver dem i saksomkostninger.

«Ingen av dem vil ha nevneverdig økonomisk evne til å betjene ytterligere gjeld i overskuelig framtid», ifølge dommen.

Stor gjeld

I forhold til den massive tiltalebeslutningen, ble de to frifunnet på noen få punkter, mens aktor frafalt noen få. Retten bemerker – i et totalbilde, som også beskriver sakens omfang – at dette ikke har hatt noen innvirkning på straffereaksjonen.

Dommen i Sør-Trøndelag tingrett var enstemmig.