Til tross for at rekordmange 50 000 tunge kjøretøy ble kontrollert på norske vinterveier i fjor, ble det mange reaksjoner:

* Over 1600 motorvogner og tilhengere fikk bruksforbud,

* Nesten 2500 fikk gebyr,

* 44 ble anmeldt.

Felles løft

– Hver vinter ser vi at dårlig skodde vogntog skaper store problemer når det gjelder framkommelighet. De utgjør også en stor trafikksikkerhetsrisiko, sier vegdirektør Terje Moe Gustavsen.

Nå skal bransjen selv delta i et felles løft for å sikre at trafikanter i Norge skal komme trygt fram.

Nasjonal satsing

Prosjektet Trygg Trailer skal gi transportkjøpere mulighet til selv å iverksette tiltak for å sikre sin transport. Bedriftene selv kan ved hjelp av informasjon fra vegvesenet foreta en enkel sjekk av «sine» vogntog før de slipper dem ut porten med last.

– Prosjektet er en videreføring av samarbeidet mellom vegvesenet og Fiske- og havbruksnæringens landsforening som startet i 2010 etter initiativ fra bedriften Nova Sea. Nå blir dette en nasjonal satsing. Flere har tatt kontakt fordi de ønsker opplæring og informasjon, sier prosjektleder for Trygg Trailer, Vibeke Grimstad.

Flerspråklig info

Opplæringa fra Statens vegvesen går ut på å kurse bedriftene i hvordan de sjekker mønsterdybde på dekk, vinterdekkmerking og kjettinger. Det er laget informasjonsmateriell på flere språk som også sjåfører og transportører kan benytte.

– Vi greier ikke å løse alle problemene i transportbransjen, men Trygg Trailer er et bidrag, sier Vibeke Grimstad.