Restaureringa på fasaden ved Orkdal øyeklinikk rett overfor ST-bygget på Orkanger vakte onsdag oppmerksomhet. To menn stod på et primitivt stillas, fem meter over bakken og jobbet. De hadde verken sikret seg selv med rekkverk eller sikret området rundt klinikken.

– Det ser litt på kanten ut. Det ser farlig ut både for arbeiderne og de som går under der det jobbes, sier Frode Grandetrø i byggfirmaet Dafro når han får se STs bilder.

Han ønsker ikke å uttale seg noe særlig om saken, utover at Dafros ansatte ikke har fått lov til å jobbe under slike forhold.

Han vil heller ikke si noe om hvor konkurransevridende dette er: Huseieren leier inn billig arbeidskraft for å spare kostnader på blant annet stillas og områdesikring. Resultat: Arbeidstilsynets regler settes til side.

Det er Arita Jurevicute som driver Orkdal øyeklinikk sammen med øyelege Odd Henrik Fosse. De begynte å ta imot pasienter i august i år.

Paret skal selv bo i leiligheta som ligger i etasjen over klinikken. Her oppe gjenstår det ennå en del oppussing.

– Planen er å flytte inn i slutten av oktober, forteller Jurevicute.

– Leier dere inn denne type arbeidskraft for å spare penger?

– Vi har investert alt vi har i klinikken. Nå er det vanskeligheter med finansene, så vi må leie inn billig arbeidskraft, sier hun.

– Hvor er de to mennene fra?

– Latvia.

– Du vet at det er gårdeieren som har ansvaret hvis noe går galt; at de faller ned eller et skolebarn får en hammer i hodet?

– Vi stoler på at det de gjør, gjøres forsiktig, sier Jurevicute.

Gutten sykler intetanende forbi de to mennene på veggen. De har ingen sikring, verken for seg selv eller området rundt.