ORKDAL: En ungdom i slutten av tenåra, bosatt i Orkdal, må sone sju måneder i fengsel etter tre tilfeller av vold.

Gjentatte slagsmål

Den første episoden, som skjedde i desember i fjor, fikk alvorlige følger for fornærmede. Han fikk 75 prosent nedsatt synsevne etter slag i ansiktet. Selv om skaden gradvis er blitt bedre og synsevnen nå er på ca 80 prosent, slår retten hardt ned på denne type voldsutøvelse.

Ungdommen er også dømt for to noe mindre alvorlige tilfeller av vold. Det ene går på slag/spark, det andre på gjentatte slagsmål og pålegg om bortvisning av politiet fra offentlig fest. Disse to tilfellene stammer fra våren 2014.

Uegnet

Det var alkohol med i spillet i samtlige tiltalepunkter, men retten tar utgangspunkt i – slik rettspraksis er – at dette ikke er en formildende omstendighet. Han er dømt som om han var edru.

I dommen fra Sør-Trøndelag tingrett går det fram at voldsutøvelsen som er begått har stort skadepotensial, og er uprovosert vold.

Når det gjelder straffutmålingen, er ikke vilkårene for samfunnsstraff oppfylt. Tiltaltes forsvarer pekte under rettsforhandlingene på at dette ville være et egnet straffalternativ. Retten var uenig.

Erstatning

Fengselsstraffen er satt til sju måneder. Tiltalte er dømt til å betale vel 5000 i erstatning, og til sammen 30 000 kroner i oppreisning til fornærmede.

Han slipper saksomkostninger.