– Hvis vi ikke gjør noe med lakselusa nå, vil det ikke være fiskbar bestand av sjøørret i Norge om ti år.

Forsker Bengt Finstad ved Norsk institutt for naturforskning (NINA) er ikke redd for å bruke sterke ord når han skal beskrive situasjonen for sjøørreten.

– Det har aldri vært så mye lakselus på sjøørreten som i år. Verst var det i ytre del av Namsenfjorden, der vi i juli fant sjøørret som i snitt hadde over to hundre lus. Selv om jeg har jobbet med dette i over tjue år, er jeg sjokkert over hvor ille det er, sier han på NINAs egen nettside.

Artikkelen ble lagt ut mandag denne uka, og funnene fra i sommer ble nylig publisert i en rapport laget i samarbeid mellom NINA, Havforskningsinstituttet og Uni Research Miljø.

– Nå er det svært viktig at forvaltningen og oppdrettsnæringen går sammen om å kartlegge problemet. Det er fare for at sjøørreten enkelte steder kan bli utryddet – i noen områder har dette antagelig allerede skjedd, poengterer han.

Finstad forklarer at man de siste årene har kjørt såkalte tålegrenseforsøk, for å finne ut hvor mye lakselus en sjøørret tåler. Forsøkene viste at en sjøørret på 40 gram opplever ubehag allerede når den har bare fire lus. I Romsdalsfjorden talte forskerne seg i sommer frem til at en sjøørret på den størrelsen i snitt hadde hele 75 lus.

– Lusene spiser av fiskens skinn og blod. Siden det er ulik saltkonsentrasjon i og utenfor fisken, trekkes vannet da ut av fisken mens salt strømmer inn, forklarer fiskeforskeren.