«Knykengjengen» står det på trebenken som fikk en kort karriere utenfor Orkdal frivilligsentral i høst. Reaksjonene ble så mange at benken, som er sponset av Knyken, måtte fjernes fra Orkanger.

– Det er trist. Nå må vi snart begynne å mene alvor med det vi har sagt om samarbeid og respekt for hverandre. Misunnelsen må ikke ta overhånd, sier Fossbakk.

– Veldig overrasket

Orkdal frivilligsentral har et pågående prosjekt med utplassering av benker til glede og nytte for innbyggere som ønsker å komme seg ut på tur. I alt åtte benker er plassert ut, sponset av ulike aktører som har fått navnet sitt på hver sin benk. Knykengjengen sin benk ble plassert i Orkdalsveien fordi den var ferdigprodusert på et tidspunkt hvor det passet bra.

– I og med at Ildsjelprisen gikk til Knyken-folket, som representerer hele kommunen, var det en god idé at benken skulle stå utenfor frivilligsentralen som symbol for frivilligheten i kommunen, sier Fossbakk.

Men kort tid etter at benken ble plassert der, fikk han en telefon fra Aashild Grønning, daglig leder ved frivilligsentralen, om at benken måtte flyttes på grunn av negative reaksjoner.

– Da ble vi veldig overrasket og lei oss over at vi ikke er kommet lenger i Orkdal enn at dette kan være et tema, sier Fossbakk.

– Ikke ønsket

På direkte spørsmål fra ST bekrefter Grønning at benken ble flyttet etter kort tid, og at den nå har fått plass utenfor Wormdal planteskole og hagesenter på Fannrem.

– Jeg så meg nødt til å flytte benken etter mange negative tilbakemeldinger. Jeg fikk så mange kommentarer, og folk lurte på om jeg trodde benken ville få stå i fred, sier hun.

– Hvor kom kritikken fra?

– Fra ulike hold, så det var tydelig at en Knyken-benk ikke var ønsket på Orkanger. Benken var ment som et trivselstiltak, og var nyttig for folk som ventet på taxi etter frisør- og fotpleiebesøk. Jeg mente aldri benken som en provokasjon, det streifet meg ikke at det kunne bli et tema. Jeg har derfor flyttet den dit den kan være til glede, sier hun.

– Tragisk og trist

Fossbakk sier det har vært sterke følelser innenfor idretten i årevis, men at det overrasker ham at det kan gi seg slike utslag.

– Det er første gangen Ildsjelprisen er kommet til Orkdal, i konkurranse med frivilligheten i hele Norge. Det er en pris som gjelder hele kommunen, og som vi bør stå samlet og glede oss over. Det tror jeg de aller fleste gjør, men det er tragisk og trist det som er skjedd i denne saken, sier Fossbakk.

Fossbakk forteller at Knyken-gjengen også var i gang med å lage en fotomontasje til vinduet på frivilligsentralen, etter spørsmål fra Grønning. Også dette tiltaket måtte stoppes på grunn av reaksjoner.

– Vi bør rekke hverandre hendene og bruke energi på samarbeid. Vi voksne er rollemodeller for de unge i idretten, og bør lærer dem opp til å samarbeide. Go’fot-teorien sier at vi skal glede oss over andres suksess, sier Fossbakk.

Her, utenfor Orkdal frivilligsentral, var benken opprinnelig plasser til nytte for blant andre folk som ventet på taxi.