– Vi har ikke gitt bøter før, men vi har observert atferden. Nå er det ingen unnskyldning for å kjøre i strid med noe som helst. Nå er vi over i reaksjonsfasen. Det er slutt på «moroa». Vi må gå hardere til verks for å få ønska effekt, sier politiførstebetjent Thomas Staff ved Skaun lensmannskontor.

I løpet av høstferien er det gjort en del fysiske tiltak som skal gjøre det tryggere å ferdes i området mellom den midlertidige Børsa skole og byggeplassen for nyskolen på andre siden av veien. Ei avsettingslomme er utvida, slik at det er plass til flere biler som kan sette av skolebarn. Det skal også settes opp lyskastere for å gi bedre sikt.

– Når forholda er utbedra og lagt til rette til en viss grad, vil vi følge opp med kontroller, sier Thomas Staff. Som eksempel på atferd som kan føre til bøter forteller Staff at det er del som parkerer halvvegs uti vegbanen og slipper ungene rett uti vegen dersom det ikke er plass i avkjøringslomma.

– Det kan føre til anmeldelse og bøtelegging. Vi har også sett flere biler som velger å kjøre mot innkjøring forbudt-skiltet der bussene går, stopper og laster av unger. Å kjøre i strid med trafikkskilt kan også føre til anmeldelse og bøtelegging, sier Staff.

Han påpeker at foreldrene har et alternativ med å kjøre til Moan for å stoppe eller parkere. Han synes det er vanskelig å få til atferdsendring i trafikken. Nå er situasjonen kartlagt, og foreldrene får sjansen til å justere seg. Hvis ikke vanker det altså bøter.

– Problemet har vært at de stoppa midt i vegen og slapp av unger. Med tilrettelegging håper vi det skal bli bedre, sier rektor ved Børsa skole, Espen Robertsen, til ST. Han sendte ut et brev til alle foreldre og foresatte denne uka.

Skolen oppfordrer de som skal sette barn av ved skolen til å bruke avsettingslomma. De som følger barna sine til SFO og trenger parkeringsplass, oppfordres til å parkere ved Moan idrettspark.

Politiet vil gjennomføre trafikkontroller, og eventuelle overtredelser vil bli bøtelagt, heter det i brevet.