SKAUN: Det er påvist e.coli-bakterier i ledningsnettet til Rossvatnet vannverk i Skaun. Abonnentene fikk informasjon sist fredag, etter at bakterien ble påvist i vannprøve tatt 14. oktober.

Søker hjelp

Påvisningen fører til at vannet må kokes. I informasjonsskriv utsendt til foreldre/foresatte ved Jåren-Råbygda oppvekstsenter i dag (mandag), går det fram at oppvekstsenteret har fått tilkjørt vann fra det kommunale vannverket.

Skoleledelsen rådfører seg med kommunelegen og folkehelseinstituttet for å få kunnskap om hvilken type e.coli-bakterie det er snakk om og hvordan de skal håndtere situasjonen.

Langvarig diaré

Denne informasjonen er hentet fra folkehelseinstituttet.no sine nettsider og følger med informasjonen til foreldre/foresatte:

«E.coli tarminfeksjon er i de fleste tilfeller ufarlig, men en sjelden gang kan infeksjonen gi alvorlig sykdom.

E.coli-bakterier (Escherichia coli) er en fellesbetegnelse for bakterier som finnes naturlig i tykktarmen hos alle mennesker og varmblodige dyr. Disse bakteriene er vanligvis ufarlige så lenge de oppholder seg i tarmen. Der har de en viktig funksjon for fordøyelsen.

Smitte: EHEC-bakterien smitter gjennom forurenset kjøtt og kjøttprodukter av storfe, sau, geit, grønnsaker, upasteurisert melk, produkter av upasteurisert melk og drikkevann. Det kan også smitte ved direkte kontakt med dyr eller indirekte via dyrenes avføring, fra badevann, samt direkte fra person til person gjennom forurensede hender.

Symptomer:

EHEC-bakterien kan gi diaré, ofte blodig, med varighet i 4-10 dager. Noe lengre hos barn. Ofte har ikke barna feber, men en generelt dårlig allmenntilstand som slapphet, kvalme og dårlig matlyst. Noen av de andre E.coli-bakterietypene kan i tillegg til diaré også gi feber.

Behandling: Det finnes ikke noe behandling mot selve bakterien, og man skal i utgangspunktet ikke bruke antibiotika. Enkelte studier kan tyde på en forverring av sykdommen ved antibiotikabruk. Antibiotika vurderes kun som behandling dersom det er mistanke om at man har en annen bakteriell infeksjon samtidig.

Når man har diaré får man et betydelig væsketap fra tarmen. Derfor er det viktig å drikke vann når man har diaré. I de mest alvorlige tilfellene kan det være at personer som er smittet av E.coli må legges inn på sykehus for å få væske intravenøst.

Ved de sjeldne tilfellene med EHEC-infeksjon og man har fått den alvorlige nyresykdommen HUS, kreves det at man legges inn på sykehus.

EHEC-infeksjonen er en allmennfarlig smittsom sykdom. Dette vil si at Folketrygden dekker utgifter til legehjelp ved undersøkelse, behandling og kontroll. Det vil si at pasienten ikke skal betale egenandel.

Barn som har fått påvist EHEC-infeksjon skal ha fem negative kontrollprøver før barnet kan vende tilbake til barnehagen. Barn som har et husstandsmedlem som har fått påvist EHEC-infeksjon holdes borte fra barnehagen til det foreligger tre negative avføringsprøver fra barnet».

Ta kontakt med lege

Avslutningsvis skriver enhetsleder Eli Aune og styrer Astrid Gimseng ved Jåren-Råbygda oppvekstsenter i info-skrivet, at Mattilsynet råder kommunelegen i Skaun til å undersøke avføringsprøver av barna om foreldrene skulle ønske det.

– Ta da kontakt med Skaun legekontor, lyder henstillinga fra skolens ledelse.