– Våre fem kalkuner ble redusert til tre etter at gaupa kom seg inn i en stålhall som ligger på gårdstunet, hvor kalkunene oppholder seg på nattestid, og forsynte seg med to, forteller Kristian Fremstad på Olderen gård i Ytre Agdenes.

Det var i forrige uke på natta et rovdyr hoppet over innhengninga på 1,20 meter. To frittgående kalkuner med en slaktevekt på knapt 30 kilo ble drept og slept 70 meter lenger bort. I ei grøft har dyret spist opp sju-åtte kilo kjøtt.

Statens naturoppsyn (SNO) ble varslet. De bekreftet ifølge Fremstad gaupespor på gårdsplassen, samt bittmerker i kadavrene som var forenlig med at de var tatt av gaupe.

De døde kalkunene ble lagt på lesseapparatet på traktoren og løftet to meter opp i lufta. Men et par netter etter, hadde gaupa gjort «comeback» og igjen dratt kadavrene med seg.

– Det er fryktelig at dyreholdet i området har blitt slik at man må ha alt inne bak låste dører, sier Fremstad, som er leder i Agdenes beitelag.

Sauebøndene i området oppfatter situasjonen med rovdyr inntil husveggen som vanskelig. Sauebonde Frode Singstad mistet i sommer mange sauer, trolig til gaupa.

Bøndene får erstatning kun for dyr tatt på beite av fredet rovdyr. Med andre ord: Når gaupa tar seg inn på gården din og dreper kalkuner, får du ingenting igjen.