Travets organisasjoner har bestemt at Leangen travbane skal selges, og at det skal bygges en ny bane. Fire alternative plasseringer er utredet, og for ei uke siden kom konsulentselskapet Optiman med en revidert rapport om nytt regiontravanlegg i Midt-Norge.

Rapporten var ennå ikke i går gjort tilgjengelig for offentligheten, men ifølge styreleder Edmund Morewood i Midt-Norge travforbund vil det skje med det første.

Uforandret

Morewood fortalte imidlertid i et intervju med ST i forrige uke om hovedtrekkene i rapporten, som for eksempel at rangeringen mellom de fire anleggene er uforandret siden den forrige rapporten.

I dette intervjuet kom det fram at prisforskjellen mellom de to øverst rangerte, Klæbu og Orkdal, var krympet.

Skrumpet inn

Tidligere analyser hadde vist at Orkdal ville bli 45 millioner kroner billigere enn Klæbu. Nå var forskjellen på bare tre millioner.

Dette begrunnet Morewood med at Det norske travselskap (DNT) har krevd at det blir bygd en 1350-metersbane, noe som vil føre til at langt flere eiendommer rundt Orkdal tråvpark blir berørt – og som dermed fordyrer orkdalsalternativet kraftig.

Stemmer ikke

Nå viser det seg at dette ikke stemmer. Det norske travselskap har ikke stilt noe krav om at det må bygges en 1350-meterbane. Det de derimot har presisert, er at en 1200-metersbane ikke er aktuelt å bygge, fordi det vil føre til at noen distanser da må ha startsted i svingen. Noe som er svært lite gunstig.

– Nei, vi har ikke stilt noe slikt krav, sier Atle Larsen som er styreleder i DNT.

– Det vi har sagt er at det vil være uheldig med en 1200-metersbane fordi man da må starte midt i svingen. Ellers har vi ikke sagt noe om banestørrelse, og jeg minner om at en normalbane er på 1000 meter. Styret i DNT har heller ikke drøftet dette.

– 1000 meter vanlig

Det samme gir DNTs generalsekretær Rune Gustavsen uttrykk for:

– En 1200-meterbane er umulig, og det har vi satt ned foten for. Da står man igjen med enten 1000-metersbane, som er det vanlige i Norge, og en bane på mellom1350 og 1400 meter. Vi har ikke sagt at det skal være en 1350-metersbane i Midt-Norge. Vi har ikke vært spesifikk, og det er heller ikke realitetsbehandlet i DNTs styre om det skal være 1000- eller 1350-metersbane, sier generalsekretæren.

«Bytta mening»

– Jeg oppfatter det som et krav fra DNT at det skal bygges 1350-metersbane, sier styrelederen i Midt-Norge travforbund, Edmund Morewood.

– Men ifølge styreleder og generalsekretær i DNT medfører det ikke riktighet at det er kommet et slikt krav? Forstår du at dette kan framstå som et grep for å utjevne forskjellen mellom Orkdal og Klæbu?

– Jeg skjønner hva du tenker. Men meg bekjent har vi fått beskjed fra Rune Gustavsen om at det skal være en 1350-meterbane.

– Ifølge Gustavsen har DNT kun påpekt at en 1200-meterbane er uaktuell, men at de ikke har sagt noe om trøndersk travsport bør velge 1000-meterbane eller en større bane.

– Da har han bytta mening, nå da.

– Påstår du at generalsekretæren lyver?

– Det må du spørre Kjell Håvard Nilsen (leder i konsulentselskapet Optiman, som har laget rapporten, red. anm.) om, så får du avklart det. Det er Nilsen som har holdt på med dette, og det er han som har fortalt at DNT har stilt dette kravet.

ST fikk i går ikke kontakt med Nilsen.

Ukjente driftskostnader

Styret i Midt-Norge travforbund fattet forrige torsdag vedtak om at Klæbu er førstevalg, med Orkdal som nummer to.

Vedtaket ble fattet uten at man kjenner driftskostnadene ved de ulike alternativene. Rapporten som synliggjør disse kostnadene, er nemlig ennå ikke ferdig.

– Var det riktig av styret i MNT å ta stilling til de ulike alternativene før dere kjenner driftskostnadene?

– Ja. De vil være de samme uansett hvor du er. Så det er ikke så stor betydning med tanke på plassering.

– Burde ikke driftskostnader på en 1350-metersbane kontra en 1000-metersbane vært utredet?

– Ja, det kan du si. Men ekspertene sier at kostnadene blir omtrent de samme.

Kort tid

Styret i Midt-Norge travforbund fattet sitt vedtak kun timer etter at den omfattende, reviderte rapporten forelå.

– Var det forsvarlig å fatte vedtak så kort tid etter at dere fikk rapporten? Fikk dere tid til å sette dere skikkelig inn i den?

– Vi har holdt på med dette i fem år. Vi i styret har vært varsla fra Optiman om at det ikke ville bli noen stor forskjell, og at ratingen ikke ville være endret.

Manipulering?

– Når du som styreleder går ut i media og sier at det er et DNT-krav med en 1350-meterbane, har du da forståelse for at det kan bli oppfattet som bevisst manipulering for å styrke Klæbu-alternativet, all den tid du som leder har flagget støtte til Klæbu i lang tid?

– Ja, jeg forstår det.