Da Toril Snildal og Oddleif Bakås ved Moa besøksgård på Krokstadøra i Snillfjord skulle ut å fôre dyrene mandag morgen, fant de en død sau i innmarksbeitet overfor huset.

– Det var tydelig at et dyr hadde spist på juret og det ene låret. Sauen av rasen steinaldersau, var ennå varm, så det må ha skjedd mandag morgen, forteller Bakås.

Rovviltkontakt Steinar Rikstad ankom stedet. Han fant to hull (bittmerker) i strupen på sauen, som senere ble obdusert. Konklusjon: Sauen var drept av gaupe.

– Drapsmønsteret i dette tilfellet er typisk gaupe, sier Rikstad.

Bakås omtaler rovdyrangrepet som en «kjedelig sak».

Resten av sauene ble flyttet innendørs i frykt for at gaupa kommer tilbake.

– Det er jo ingen ønskesituasjon. Disse sauene kan gå ute hele året, og trives best ute. Men de kan ikke være levende agn, poengterer han.

Bakås tok kontakt med fylkesmannen i håp om å få fellingstillatelse på gaupa.

– Signalene var negative. Det holder ikke med at kun ett dyr er drept, sier Bakås.

– Har du andre dyr på gården ute som kan bli offer for rovdyr?

– Vi har både lama og hester. De klarer seg nok bra, bortsett fra en lamaunge som ble født i vår, den er ganske liten ennå, svarer han.

Moa Besøksgård ligger cirka 35 kilometer vest for Orkdal og ble etablert i 1999. Gården er et tilrettelagt tilbud til barn og ungdom, i hovedsak et tjenestetilbud som foregår i nært samarbeid med helse- og sosialsektor eller oppvekst/skole.

På gården er det ca. 220 dyr, som for eksempel hester, sauer, geiter, lama, griser, rasehøns, fasaner, ender, gjess, struts, kaniner, marsvin, chinchilla, hund og katt.