Dette intervjuet er gjengitt i STs papirutgave lørdag under den faste spalten Ukeslutt.

Navn: Gunhild Øyangen

Bor: Lensvika

Jobber med: Pensjonist (tidligere landbruksminister).

Aktuell for: Siste dagers debatt om pelsdyroppdrett etter at NRK viste dokumentaren «Pels» denne uka.

Hva synes du om siste dagers debatt om pelsdyroppdrett?

– Den har vært krevende, særlig for dem som har sitt arbeid og utkomme i denne næringa.

Denne uka viste NRK en film med klipp fra ulike pelsdyrfarmer i landet. Hva synes du om det som kom fram i filmen?

– Det ble avdekket visse uheldige holdninger og hendelser i filmen. Samtidig skal det være sagt at det var opptak som var tatt over en veldig lang periode. Jeg har vært på en rekke pelsdyrgårder opp gjennom årene. Jeg mener at det som kom fram i filmen, ikke er representativt for næringa.

Hva synes du om at NRK viste en film som var basert på opptak utført av en aktivist som tok s eg inn på gårdene med skjult mikrofon og kamera?

– Det synes jeg var en veldig dårlig metode som må få etterspill. Jeg har stor forståelse for dem som ble rammet av at noen tok seg inn med falsk identitet i hjemmene og gårdene deres. Enhver må kunne tenke seg at det er ekkelt at noen kommer inn i bedriften din eller hjemmet ditt på en slik måte.

Hva er ditt forhold til pelsdyroppdrett?

– Jeg er vokst opp med pelsdyroppdrett da mora og faren min drev med det. Som med alt annet dyrehold, er det viktig med ansvarlig dyrehold, noe jeg også tror at svært mange har. Dette er ei viktig næring i distrikta. Dette synes jeg blir bagatellisert da mange tenker at pelsdyroppdretterne er så få og betyr så lite.

Hva tror du om norsk pelsdyroppdrett i framtida?

– Det er mange dyktige folk i utvalget som skal legge fram rapporten om pelsdyrnæringa. Det blir helt avgjørende hva de legger fram. Jeg håper det blir saklige argumenter som teller og ikke følelsesmessige reaksjoner basert på filmen som ble vist.

Hv a ville du ha gjort hv is du var landbruksminister nå ?

– Nå er det 18 år siden jeg var landbruksminister. Jeg ville hørt alle synspunkter og lagt vekt på det utvalget kommer fram til, mer enn aksjonistene. Det er veldig dramatisk å avvikle ei næring. Det må veldig sterke argumenter og mer dokumentasjon til enn filmen som ble vist denne uka.