Oppklaringsmøtet mellom Orkla FK og Orkanger IF blir av begge parter betegnet som konstruktivt og godt.

– Vi fikk diskutert utfordringer hver for oss og de vi har til felles, sier Jon Møkkelgård i Orkla.

Det var Orkanger IF som tok initiativ til møtet. Bakgrunnen var at flere juniorspillere den siste tida har gått fra OIF til Orkla. OIF fryktet at klubben kunne stå uten juniorlag kommende sesong. I tillegg hevdet OIF at naboklubben hadde gått feil fram ved ett tilfelle knyttet til en mulig overgang.

– Stor avstand

Stein Atle Gangås, Thomas Nordahl Pedersen og Geir Knutzen representerte OIF. For Orkla kom Jon Møkkelgård, Arnstein Røen og Jon Kåre Solem.

Jan Roar Saltvik var der i regi av Trøndelag fotballkrets, mens Øyvind Togstads rolle på møtet var som leder i kommunens idrettsråd. Møtet ble holdt tirsdag kveld i klubbhuset til OIF i Idrettsparken.

– Vi ble enige om å snakke mer sammen. Det har vært stor avstand de siste åra. På nyåret blir det et nytt møte, der kjøreregler som blant annet spilleroverganger skal diskuteres, sier Stein Atle Gangås i OIF.

Felles mål

Han forteller at tre OIF-juniorer gikk til Orkla midt under siste sesong. I tillegg har Orkla i høst sendt brev på ytterligere fire juniorspillere, etter at firkløveret selv har tatt initiativ til en overgang.

– Poenget med en bedre dialog mellom oss er å få en mer oversiktlig situasjon. Trenere skal legge planer før sesongen og det koster å melde på lag, påpeker Gangås.

Jon Møkkelgård fastslår at begge klubbene har et felles mål: Gi et best mulig fotballtilbud for både bredde og topp.

– Vi må finne gode samarbeidsformer for hvordan vi skal jobbe, akkurat der har vi litt ulikt syn, sier han.

– Enkeltglipper

– Tar Orkla selvkritikk på noen som helst måte for den spente situasjonen mellom klubbene?

– Vi skal ikke utelukke at det har vært enkeltglipper. Det gjelder vel for begge. Men nå ser vi framover, og vi er glade for møtet som ble holdt, svarer han.

Møkkelgård sier at Orkla ønsker et godt samarbeid med alle klubber i «nabolaget», ikke minst OIF. Men det er ingen tvil om at målsettinga deres er å være en klubb som gir et godt tilbud i alle aldersklasser, samt at målet for både herre- og damelaget er opprykk til 2.divisjon. Kort sagt: Være klubb nummer én i regionen.

– Da trenger vi også gode juniorspillere som skal opp på A-laget. Men det trenger ikke nødvendigvis å gå på bekostning av andre klubber, sier han.

Stort ansvar

– Men dere har 45 juniorspillere i dag. Det er et stort ansvar å forvalte alle disse riktig? Orkla har ingen plikt til å ta imot alle spillere som vil til dere?

– Det stemmer. Vi får henvendelser fra spillere som vil til oss, men vi vurderer hver sak for seg. Hvis vi vurderer at det er best for spilleren å være i sin egen klubb, så sier vi det. Vi er ute etter talenter som vil satse, i tillegg til å ta vare på de som opprinnelig er Orkla-spillere. Vi ønsker ikke spillere som primært følger etter kameratene til ny klubb, forklarer han.

Opp et nivå

Gangås i OIF påpeker at etter samarbeidsbruddet med Orkla i 2010, har de brukt tida på å bygge opp fotballavdelinga i Idrettsparken fra scratch.

– Nå satser vi litt selv igjen. Per i dag har Orkla lag på et høyere nivå, men vi planlegger også å gå opp noen divisjoner i åra framover, sier han og understreker at OIF på langt nær er fornøyd med å bli en «farmerklubb» for Orkla.

Øyvind Togstad, leder i idrettsrådet, sier at han var invitert på møtet som en bisitter.

– Ønsket er at klubbene skal samarbeide godt, samt innarbeide gode rutiner på for eksempel overgangssaker. Vi må løfte dialogen opp et høyere nivå. Klubbene må styres av klubbene, ikke av enkelttrenere, sier han.

Blir det bedre?

Orkla skal på nyåret ta initiativ til et nytt møte, der fotballkretsen igjen skal være med.

Konklusjon: Det beste som kom ut av tirsdagens «oppvaskmøte» på kort sikt er at begge klubbene garantert stiller juniorlag kommende sesong.

På lang sikt gjenstår det å se om samarbeidet og forholdet mellom OIF og Orkla blir bedre.

PS! Det lyktes ikke i går å komme i kontakt med Jan Roar Saltvik i fotballkretsen.