ST skrev 12. desember om den 121 år gamle stavkirka som skal hentes hjem til Orkanger fra Wisconsin i USA.

Her er historien bak stavkirka: I 1892 fikk M. Thams & co oppdraget med å bygge ei norsk stavkirke som skulle brukes som paviljong under verdensutstillinga i Chicago i 1893. Kirka ble bygd på Strandheim Brug på Orkanger, med Esten Husby som byggeansvarlig og treskjærer Peder O. Kvaale med ansvar for utsmykninga.

I 1936 ble stavkirka, som er den eneste bevarte bygningen fra verdensutstillinga i 1893, flyttet til innvandrermuseet Little Norway i Wisconsin. Her har den stått som en bauta over innvandrerhistorien til nordmenn bosatt i USA, samt norsk håndverk og tradisjoner.

I 2012 ble museet Little Norway stengt for besøk, og Simpro-gründeren Olav Sigurd Kvaale fikk etter hvert nyss i at kirka var til salgs. Kvaale er barnebarn til Peder O. Kvaale, som altså sto for utsmykninga av kirka.

Under et besøk til kirka i september i år, fikk han ideen om å hente den staselige stavkirka heim til Orkanger.

«Prosjekt Heimatt» er allerede etablert. Bak prosjektet står Kvaale sammen med Sigrid Stenset, Oddmund Stenset og Arne Asphjell. Og det er et driftig og effektivt lag som har samlet seg rundt prosjektet.

Kostnadsramma for å få ført kirka tilbake til Orkanger og satt den opp her, er satt til fem millioner kroner.

Men: Hvor skal stavkirka plasseres? Tomta som prosjektgruppa har sett seg ut, ligger nord for Bårdshaug herregård og i nær tilknytning til Orkdal kulturhus.

– Vi ønsker at stavkirka skal brukes i tilknytning til kulturhuset, blant annet til konserter, teater, kino og bryllup, sier Olav Sigurd Kvaale.