Are Traasdahl hadde fast jobb i Telenor Mobile Interactiv, da fikk en idé som var for stor for Telenor.

I 2005 sa han opp jobben i Telenor og dro til USA for å bli størst i verden på mobil underholdning; spill, logoer, ringetoner og bilder. Markedet i 2005 var på 145 millioner mobilbrukere, og ukentlig strømte det til 10 000-20 000 nye.

Jobbet hardt

I starten hadde han ingen ansatte, ikke noe firmanavn, ingen lønn, ingen finansiering. Men han kjente de riktige menneskene, jobbet hardt og fikk tak i en investor som hadde tro på forretningsideen hans.

I 2005 etablerte Traasdahl firmaet Thumbplay og fikk fem-seks ansatte. I 2008 var Thumbplay størst i USA på mobil underholdning med 80 ansatte og en omsetning på 700-800 millioner kroner.

Målet nå var å bli størst i verden på mobil underholdning.

Skaper store ting

Da vi besøkte Are Traasdahl i Miami i 2009, uttalte han at han ville fortsette å skape store ting i 30-40 år til. Og det har han gjort. I dag er han direktør for teknologiselskapet Tapad som lager markedsføringsløsninger for nettbrett og smarttelefoner. Tapad har hovedkontor i New York med avdelinger i Atlanta, Chicago, Dallas Detroit, Los Angeles, Miami og San Fransisco.

Kåret til årets gründer

Det er mye som tyder på at gutten som vokste opp på Fannrem og som hadde i sin første jobb som frilansjournalist i ST, fortsetter å være størst og best. Tapad under ledelse av Are Traasdahl er kåret til et av USAs mest lovende selskaper av Forbes.

Are Traasdahl har tidligere sagt til ST:

– Gjør det 300 prosent. Vær klar for å ofre, ha troa på å lykkes, se ethvert tilbakeskritt som et framskritt. Det er et hakk videre.

I forbindelse med Ernst & Youngs årlige gründerpris for 2014, ble Are Traasdahl og Tapad kåret til årets gründer i kategorien for markedsføringsteknologi i New York.

Tenker stort

Are Traasdahl har aldri vært redd for å tenke stort. Som liten gutt sa han at han ville bli administrerende direktør i Aker Norcem. Drømmen om å gjøre noe stort slapp han aldri. Når det gjaldt utvikling av Thumbplay var han redd for å bli for liten.

Ifølge Traasdahl var det i en periode 1000 firma med samme forretningsidé som Thumbplay. Alle ble borte eller slått av Thumbplay.

Men underveis har vært mye og hardt arbeid, med 80 til 100 timers arbeidsuke de to første årene.

– Man må ofre noe i dag, for å få noe i morgen. Business i USA er hard konkurranse. Ting må gjøres skikkelig. Enten så lykkes du eller så dør du, har Traasdahl uttalt.

Vinnerinstinkt

Are Traasdahl har et utpreget vinnerinstinkt og har alltid blitt motivert av motgang.

– Blir det for mye medgang, får jeg ikke sove om natta, har han uttalt.

I valg av sine ansatte, har han også klare krav: For å jobbe med Traasdahl må du ha ambisjoner om å skape noe stort. Du må ha lyktes og være vant til å vinne. Du må jobbe godt i team og like å vinne sammen med andre. Du må ha en unik fagkompetanse og må ha gjort noe tilsvarende tidligere. Her er det ikke plass for «egoister».

Prisutdeling 3. juni

I dag er Are Traasdahl bosatt i Miami med familien. Han er gift med norske Siri Willoch som også trådte sine barnesko på Fannrem.

Men jobbadresse er fortsatt New York. Miami er stedet for familie og avslapning. Et sted for å leve, mens New York er stedet for å jobbe og skape.

3. juni 2015 blir det storstilt prisutdeling i Orkdal kulturhus med Are Traasdahl på plass. Denne dagen skal han få den gjeveste prisen i avisa Sør-Trøndelag, lokalavisa hvor han hadde sin første jobb.

Også den gangen utmerket Are Traasdahl seg med sin sterke energi og store arbeidsvilje. I jakten på å få noen til å svare på spørsmålene til «Tre på hjørnet», ga han aldri opp.