– Søndag ettermiddag, cirka klokka 15.30,fikk jeg se et skarp lys på himmelen. Først trodde jeg at dette var en stjerne, men lyset ble både større og skarpere. Det dukket opp like over fjellkanten, forteller Berg som tok fram kameraet og tok noen bilder.

– Da fikk jeg se at det også beveget seg sakte over fjellkanten, og etter cirka 15 minutter forsvant det bak fjellet. Jeg lurer veldig på hva dette kan være, spør Berg som så «lyset» i sørvest.

– Det er Venus

ST har vært i kontakt med Birger Andresen i Trondheim astronomiske forening. Etter å ha sett bildet og videosnutten, er Andresen ganske sikker på at det er Venus John Øystein Berg har sett.

– Det der er rimelig sikkert Venus. Videosnutten viser at den beveger seg akkurat slik ei stjerne gjør når den går ned. Den går ned med riktig vinkel, den går ned på riktig tidspunkt og med riktig hastighet.

Mange stusser

Andresen forteller at folk veldig ofte begynner å stusse når de ser Venus for første gang en sesong.

– Mange lurer på hva de ser, for Venus er så mye sterkere enn de andre stjernene. Den er 40 ganger sterkere enn den nest sterkeste stjerna, forteller Andresen.

Kaster skygge

Venus er – på grunn av sin styrke – noe av det flotteste man kan se på stjernehimmelen. Når den står høyt på himmelen, og det er helt mørkt, kan man faktisk se at Venus kaster skygge på jorda, slik månen gjør.

I likhet med månen har Venus faser. Men akkurat nå er den så å si rund, i og med at det ikke er så lenge siden den passerte sola. Fasene vil imidlertid være synlig utover våren.

Passerer Mars

Det varierer fra år til år hvor sterk Venus framstår på himmelen. Men i vinter vil den være et flott syn.

– Venus vil komme høyere og høyere på himmelen for hver dag, og vil bli veldig fin framover. Det som er litt interessant, er at Venus i perioden 20. til 24. februar vil passere veldig nært Mars, forteller Andresen.