Mega-butikken på Amfi Orkanger fikk i begynnelsen av januar satt inn et hummerkar. Her går det levende hummer rundt og venter på at kunder skal kjøpe dem.

Et bilde av karet ble for ei tid siden lagt ut på ei facebook-side knyttet til Amfi Orkanger. Da haglet det med negative kommentarer, blant annet at «dette er dyreplageri» og at «jeg skal ikke på Mega mer».

Etter et tredvetalls kommentarer ble innlegget, med bildet og kommentarene, fjernet i sin helhet.

Jørleiv Nyborg, butikksjef ved Mega-butikken, kjenner verken til at karet ble lagt ut på sosiale medier eller at det har fått slike reaksjoner.

Han sier imidlertid at karet ble satt inn etter dialog med Mattilsynet og at det følger med ei tjukk internkontroll-mappe angående kummen.

– To Mega-butikker i Oslo har i flere år hatt hummerkum, og de har gode erfaringer med det, sier han.

Strikkene på kloa på hummerne er påsatt for at de ikke skal klype hverandre i halen.

– Kummen er godkjent for 130 hummere, men vi har valgt å ha kun ti nedi der, sier Nyborg.

Hummerne kommer tilsendt fra Canada hver uke. Ifølge Mattilsynet kan de oppbevares i kummen i 21 dager, men Mega tar dem opp etter ei uke, koker og selger dem.

En hummer kokes levende. Ifølge Nyborg dør den momentant når de treffer vannflata av kokende vann. Da skifter den også farge fra svart til den mer kjente røde fargen.

– Uansett om de ligger i et synlig kar eller et bortgjemt kar, avlives de på samme måte, poengterer butikksjefen.

– Kan kunden plukke ut en levende hummer i kummen som han vil ha til mat?

– Ja, da blir den kokt mens kunden handler, svarer Nyborg.

Hummerkummen signaliserer at maten er helt fersk. I tillegg er det et blikkfang i butikken.