Det viser seg nå at Orkdal kommune fritt kan velge å følge Sivilombudsmannens lovtolkning og dermed kalle bygda Gjølme. Det bekrefter lederen i Klagenemnda for stedsnavnsaker.

Denne uka ble det kjent at Sivilombudsmannen, etter tredje gangs behandling, fortsatt står fast på at han mener Klagenemnda for stedsnavnsaker anvendte eller tolket loven feil da den vedtok at Orkdal kommune ikke hadde anledning til å bytte ut navnet Råbygda med Gjølme. Ombudsmannen kom samtidig med skarp kritikk av klagenemnda og pekte på at han synes det er uheldig at klagenemnda ikke retter seg etter Sivilombudsmannens uttalelser, og at det bidrar til å svekke tilliten både til ombudsmannen og forvaltninga. Sivilombudsmannen slo samtidig fast at han ikke ser det som formålstjenlig å gå videre med saken.

Kan velge

Dermed skulle man anta at saken var avsluttet og at Orkdal kommune dermed plikter å rette seg etter Klagenemndas konklusjon om at Gjølme ikke har lang nok tradisjon til å bli brukt som stedsnavn på bekostning av navnet Råbygda. Nå viser det seg imidlertid at heller ikke klagenemnda har noen instruksjonsrett overfor kommunen, og dermed står kommunen fritt til å velge hvilken lovtolkning den ønsker å følge.

– Klagenemnda har tolket loven etter beste skjønn i denne saken, og står fast ved at vi mener å ha tolket loven riktig. Klagenemnda understreker at den har den største respekt for Sivilombudsmannen, men mener at Sivilombudsmannens lovtolkning i denne saken er feil. Når det er sagt, kan Orkdal kommune velge å rette seg etter Sivilombudsmannens tolkning i denne saken, sier leder i Klagenemnda for stedsnavnsaker, jussprofessor Marit Halvorsen, og understreker at verken Sivilombudsmannen eller Klagenemnda for stedsnavnsaker har noen påleggsmyndighet eller sanksjonsrett i slike saker:

– Det er domstolene som tolker loven i siste instans med bindende virkning, sier Halvorsen. Verken klagenemnda eller Sivilombudsmannen har slik myndighet.

– Mye styr

Ordfører Gunnar Lysholm i Orkdal ser nå ingen grunn til å ta navnesaken opp på nytt.

– Hvis konklusjonen er slik vi har fått den gjengitt av media, at vi står fritt til å støtte oss på Sivilombudsmannens lovtolkning, så ser jeg ingen grunn til at denne saken skal behandles på nytt politisk. Vi har et gjeldende vedtak som sier at navnet er Gjølme, med Råbygda som undernavn. Og det er det vedtaket som gjelder, sier Lysholm.

Både kommunen og andre har levd i den trua at Klagenemnda har hatt myndighet til å overprøve kommunens vedtak. Når det nå viser seg at klagenemnda ikke har noen instruksjonsrett, lyder følgende kommentar fra Lysholm.

– Det har vært masse styr for ingen ting.