Roger Meås ved gaupebås/tunnelfelle i Orkdal. Foto: Marte Mona

Visste du at det foregår fellefangst av gaupe i Orkdal – og i hele Trøndelag?

Orkdalingen Roger Meås er ansatt i Norsk institutt for naturforskning (NINA) for å passe på 25 gaupebåser/tunnelfeller i hele Trøndelag.

Gaupene blir GPS-merka, og er med i forskningsprosjektet Scandlynx.

Les reportasje om gaupeprosjektet i lørdagsavisa.

Scandlynx-prosjektet

* Scandlynx er et forskningsprosjekt som koordinerer all gaupeforskning i Skandinavia. Har de siste 20 åra samla inn fakta som kan brukes av forvaltninga og beslutningstakere for å utforme en best mulig forvaltning av gaupe.

* I 2011 fikk Scandlynx i oppdrag fra Miljødirektoratet å innhente kunnskap om hvor ofte gaupe og jerv drepte tamrein i Nord-Trøndelag. De skal også evaluere hvordan overvåkninga av gaupe fungerer. Tilsvarende forskning er gjennomført i Norrbotten, Troms og Finnmark.

* I 2014 ble forskninga på gaupe utvida til andre deler av Trøndelag, finansiert av rovviltnemnda i region 6 og Fylkesmannen både i Nord- og Sør-Trøndelag.

* I tillegg til å studere hva gaupene dreper, vil oppfølging av hunngauper med GPS-sendere gi kunnskap om hvordan dagens overvåkningssystem fungerer, og hvordan hunngaupene forflytter seg. Det blir da lettere å kunne skille familiegrupper fra hverandre.

* Gaupene får GPS-halsband, og de blir overvåka døgnet rundt. 6 gauper og 15 jerver er merka i Trøndelag. Per i dag har prosjektet kontakt med ei hunngaupe på Fosen.

*Alle kan følge med på gaupene på nettsida www.dyreposisjoner.no. Les også mer på Scandlynx.nina.no. eller Facebook.

Kilde: Prosjektleder John Odden