Torsdag fikk Kvernmo grønt lys fra styret i St. Olavs Hospital for å gå videre med planene om å gjøre Orkdal sjukehus til et senter for planlagt kirurgi, mens akuttmottaket flyttes til Øya i Trondheim.

Innrømmer feil

Nils Kvernmo innrømmer at det var en del feil i mulighetsstudien fra Deloitte, som konkluderte med at det er mulig å gjøre disse endringene. Feila er til dels retta opp, men nå legges denne rapporten til side. Den blir ikke noe beslutningsgrunnlag. Nå starter konsekvensutredninga, og den skal gjøres med sjukehusets egne krefter.

– Nå skal vi ikke leie inn konsulenter, vil ha egne folk som får i hovedoppgave å jobbe med det. Vi skal få til en best mulig prosess der vi får involvert både lokalsamfunnet, ansatte og brukerorganisasjoner, sier Kvernmo. Kvernmo ser for seg sluttbehandling av dette arbeidet i styret sommeren 2016.

Hvordan gjennomføringsplanen blir, er det ikke mulig å svare på i dag, sier Kvernmo.

Planlagt kirurgi

Hovedføringa for den nye driftsmodellen er at sjukehuset skal ha minst mulig dublering av vakter, for eksempel at det er øyeblikkelig hjelp på det samme fagområdet både i Orkdal og Trondheim.

Den ene hovedaktiviteten som skal være i Orkdal, er planlagt kirurgi. Den andre, som skal utredes, er hva slags spesialisthelsetjeneste det er hensiktsmessig å ha på Orkanger for å sikre nærhet til tilbudet for store pasientgrupper, både eldre, kronikere og kreftpasienter.

– Det er viktig å si at enhver endring i Orkdal, er en endring i oppgavefordeling mellom Orkdal og Trondheim og vil også føre til endringer i Trondheim, sier Kvernmo. Det er altså en stor og omfattende prosess de skal i gang med.

Det riktige?

Kvernmo sier de vil følge nøye med på den nasjonale helseplanen, som helseministeren jobber med, og jobbe parallelt med den. Han sier det kom fram i styret at det er fornuftig å gjøre disse vurderingene mens det går bra på St. Olavs, det er ikke noe de gjør for å klare budsjettet.

– Men dere gjør dette fordi dere mener det er det riktige?

– Jeg tror i utgangspunktet at vi må ha en sterkere oppgavefordeling. Men hva det er mulig å få til, det er jeg fortsatt usikker på, sier Nils Kvernmo.

Fornøyd

– Jeg synes det var et konstruktivt og fint møte. Det var OK å være der. Jeg er fornøyd. Ikke noe er avgjort. Det var et OK forslag direktøren hadde laga. Nå skal brukere, ansatte og alle være med i prosessen videre, sier lederen i Orkdal eldreråd, Jorunn Wormdahl Asbøll, som var til stede under styremøtet ved St. Olavs Hospital.