Da Grethe Metliaas sist onsdag informerte formannskapet om ny organisering i Orkdal kommune, fortalte hun om den omfattende lederopplæringen det satses på.

Som en del av dette lederutviklingsprogrammet, skal Orkdal kommunes ledere til Roma i april.

I møtet kom det kritikk fra Berit Solem (Ap), som sa at hun ønsket at slik skolering foregikk her hjemme.

Bevisst valg

Det er personalsjef Guri Hovdenak som er ansvarlig for kommunens lederutviklingsprogram, og hun forteller at det ikke er tilfeldig at kommunelederne drar til Roma.

Orkdal kommune er nemlig i ferd med å gjennomføre et lederutviklingsprogram i regi Kjetil Eikeset. Han er forfatter, psykolog, filosof og økonom, og har utviklet et unikt program som tar utgangspunkt i kunst og kultur.

De store tenkerne

Eikeset går blant annet tilbake til de store tenkerne i renessansens Italia, og mener at det de står for er minst like relevant for dagens ledere enn det som forfektes i moderne ledelsesfilosofi.

Aprilkurset er det siste i en rekke på fire for orkdalslederne. To av kursene har vært i Orkdal, mens ett ble avholdt i Oslo.

– Da vi skulle til Oslo, tenkte jeg: Hvorfor må vi dit? Men da vi var der, skjønte jeg det, forteller Hovdenak.

Nansen og kunstskatter

Kursdeltakerne ble nemlig tatt med til sentrale steder i norsk kunst- og kulturhistorie, som Nasjonalgalleriet og Frammuseet. Med utgangspunkt i store kunstverk og personer som Fridtjof Nansen, fikk kursdeltakerne et dypdykk i seg selv.

– Det er en helt annen tilnærming til dette med ledelse enn jeg har vært borti tidligere. Man lærer mye om seg selv, og om hvem man er. Dette er den beste lederskoleringen jeg noen gang har vært på, og det er den mest jordnære og matnyttige, sier personalsjef Hovdenak.

Roma rimeligst

15. april drar 26 ledere fra Orkdal kommune til Roma for å gjennomføre siste del av Eikesets utviklingsprogram. De drar hjem igjen den 18. april, og turen koster Orkdal kommune 443 400 kroner.

Hovdenak mener dette er vel anvendte penger.

– Vi reiser ikke bort for å reise bort. Det vi kan gjøre hjemme, gjør vi her. Men vi vet at Eikeset har et opplegg som er tett knyttet til kultur, kunst og historie i Italia, og da var faktisk Roma det rimeligste alternativet.

Intet hvilehjem

Det blir imidlertid ingen feriereise de 26 orkdalslederne skal på når de ankommer det levende museet som Roma er.

– Det blir veldig tøffe dager, og det er lagt opp til 30 timers kursing. Vi skal blant annet ha en forelesning i Colosseum, forteller Hovdenak som også legger vekt på den verdien en slik tur vil ha for forholdet mellom lederne i Orkdal:

– Det er en stor gevinst i det å reise bort sammen. Vi kommer tett på hverandre når vi er ute fra klokka åtte om morgenen til elleve om kvelden. Det blir heftige dager. Vi tror at personene i den nye ledergruppen vil bli langt tryggere på hverandre etter et slikt kursopphold. Det vil igjen føre til bedre samarbeid, noe som kommer innbyggerne i Orkdal til gode.