– Når det går an å slå ring om en synagoge i Oslo, må det gå an å slå ring om Orkdal sjukehus, sier Ingrunn Snuruås fra Meldal.

Hun er initiativtaker til Facebookgruppa Vi som vil slå ring rundt Orkdal sykehus, som har vokst fra ingen ting til over 7000 medlemmer siden søndag.

– Jeg orker ikke å kjøre til byen hvis skåret av meg en finger. Jeg vil kjøre til Orkanger, det er halvparten så langt. Vi trenger akutten – folk siter i kø til de mesta blåner tu inni byen. Vi må ha hele sjukehuset etter mi meining, sier Snuruås.

Det starta som ei meningsutveksling på Facebook søndag kveld, og plutselig hadde Ingrunn Snuruås starta opp denne gruppa, som ikke skal være politisk, men for engasjerte folk i lokalsamfunnet som vil beholde akuttfunksjonen på Orkdal sjukehus.

Målet for gruppa er å danne en ring av mennesker rundt Orkdal sjukehus. Det skal skje så snart som mulig, trolig i løpet av ei ukes tid. Folk vil få varsel 2-3 dager i forveien.

– Vi håper vi klarer å få til i alle fall én ring rundt sjukehuset, sier Snuruås.

– Hvor mange trengs?

– Hva tror du? 2-300 mann, kanskje. Vi må organisere dette slik at ambulansen kommer seg ut, og de som skal ut og inn av inngangen. Blir det 7000, blir det jaggu en tjukk vegg til slutt.

Snuruås vil tirsdag ta kontakt med politiet for å høre hvordan de kan organisere en slik aksjon på lovlig vis. Hun vil også ta kontakt med de som kjører bussene.

– Når den dagen kommer, oppfordrer vi alle som har mulighet, til å ta bussen dit. For parkeringsmulighetene kan bli få, sier Ingrunn Snuruås.

Hun er litt overvelda over responsen. Plutselig balla det på seg, og gruppa ble så stor at Facebook lukka den av personvernhensyn. Den lukka gruppa hadde 7222 medlemmer tirsdag formiddag. I ei lukka gruppe kan du ikke melde deg inn, men må bli lagt til av folk som er medlem. Derfor er det trolig mange som er «tvangsinnmeldt».

– Jeg laga ei åpen gruppe, men kunne ikke drømme om at det ble som det ble, det ble veldig mye folk. De la til og la til. Når det er ei lukka gruppe, får vi ikke til å invitere folk, medlemmene må legge til folk. I løpet av dagen skal jeg prøve å lage ei side der folk kan trykke «liker», sier Snuruås.

Da blir det lettere for folk å bestemme sjøl om de skal være med, og hun tror hun får bedre oversikt over hvor mange som vil være med på ringen rundt sjukehuset.

– Jeg angrer litt på at jeg kasta meg uti dette her. Jeg må organisere og ordne alt, jeg har litt anna å gjøre også, sier hun og nevner et kvalpekull hun må ta seg av. Hun er også ivrig i Bergmannsteateret på Løkken.

Bakgrunnen for saken er at styret ved St. Olavs Hospital har vedtatt å konsekvensutrede overflytting av akuttfunksjonen fra Orkdal sjukehus til Øya i Trondheim, og at Orkdal sjukehus skal være et senter for planlagt kirurgi.

P.S.: Flere av STs journalister er også blitt «tvangsinnmeldt» i denne Facebookgruppa. Noen av oss velger å ikke melde oss ut foreløpig, ikke for å støtte aksjonen, men for å kunne følge med på diskusjonen som foregår der.

Ingrunn Snuruås vil danne en ring av folk som et vern om akuttfunksjonen ved Orkdal sjukehus. Foto: Privat