ORKDAL: Godt over 1000 mennesker samlet seg utenfor Orkdal sjukehus lørdag formiddag for å delta på Ingrunn Snuruås’ initiativ til å slå ring rundt akuttmottaket.

– Dette er helt kjempemessig, sier Snuruås til ST – men det var veldig tidlig, og kanskje var «bare» 500-600 mennesker møtt opp.

Viktige kjente fjes

Hun har selv følt på kroppen hva nærhet og kjente fjes betyr på et sykehus.

– Jeg har ligget på akutten både her i Orkdal og på St. Olavs i Trondheim. Og jeg må si det var mye bedre å være her i Orkdal, der jeg kunne få se et kjent fjes da jeg hadde det som verst.

Det sa Snuruås i sin appell til folket. Hun nevnte i tillegg at det ville bli et kjempeproblem å kunne opprettholde legevaktsentralen, som omfatter 17 kommuner, dersom dette var starten på begynnelsen for en nedlegging av sykehuset.

– Fantastisk imponerende

Ordfører Gunnar H. Lysholm berømmer det folkelige engasjementet.

– Det hadde på ingen måte hatt samme effekt om et politisk parti sto bak dette. Men det er nå vi politikere har en jobb å gjøre, og det skal vi gjøre på en saklig og skikkelig måte. Vi er folkets ombudsmenn, og det er viktig å ha folket i ryggen, seir Lysholm.

– Hva synes du om initiativet og engasjementet?

– Fantastisk imponerende. Folk fikk relativt kort varsel. Hadde folket hatt mer tid på seg og været hadde vært bedre, ville dobbelt så mange ha kommet.

Ikke attraktiv nok?

I sin tale poengterte Lysholm at en nedlegging av akuttavdelinga først og fremst vil gi folket i regionen et dårligere tilbud. I tillegg sa Lysholm at medisinsk avdelings eksistens er avhengig av en fungerende akuttavdeling. Han pekte på at innbyggerne i regionen får lengre vei og får lengre tid før behandling kan iverksettes, og at leger vil søke seg bort fra Orkdal sjukehus på grunn av manglende utfordringer.

Applaus

Ordfører Lilly Gunn Nyheim i Surnadal høstet applaus fra de frammøtte for at hun stilte som Nordmøres representant på markeringa. Hun vet bedre enn de fleste hva det betyr å miste et sykehus.

– Vi tapte kampen om Kristiansund sykehus, vi skal ikke tape en til. Nå vil også vi bli en del av Orkdal sjukehus, og med 6000 surn’dalinger, vil det styrke sjukehuset og gjøre det enda vanskeligere å legge ned akutten.

– Det er på tide å stoppe galskapen med sentralisering. Bent Høie – hører du oss?

Sa Nyheim, og folket klappet enda mer.

Provosert

Ordfører Oddvar Indergård i Agdenes tok opp tråden fra Nyheim.

– Vi tapte føden, og jeg er voldsomt provosert over at det kun skal tenkes bedriftsøkonomi i sykehusdrift.

– Det billigste ville selvsagt vært å legge alt til Oslo, men det ville ikke gjort det noe bedre for oss. Vi vil ha nærhet. Og når vi har hørt at det er varslet storm i dag, kan jeg love at den eneste stormen som merkes, er det som skjer her i Orkdal i dag.

– Viktig

Arne Vitsø og kona Anne Helge Vitsø hadde tatt turen fra Hemne.

– Vi kjørte 13 mil i dag for å være med på dette. Vi vil beholde akutten, den er veldig viktig. Blir du syk, er det ikke sikkert du rekker deg til Trondheim, sier Arne Vitsø.