– Vi trenger våre lokalsykehus og avdelinger. Lokalsykehus er god samfunnsøkonomi – nærhet redder liv. Vi gir oss aldri, er beskjeden fra lokalsjukehusforkjemperne til politikerne.

– Norge er i harnisk. Og vi er i den snille gruppa, sier Ingrunn Snuruås. Meldalskvinna klarte 7. mars gjennom FB-gruppa «Vi som vil slå ring rundt akutten på Orkdal sykehus» å få over tusen mennesker til å slå ring om sjukehuset.

Siden da har aksjonisten stort sett sittet foran pc-en, og hun har fått kontakt med lokalsjukehusforkjempere over hele landet. Det er ifølge Snuruås opprør på gang. Torsdag 23. april har de planlagt ei markering for å gi helseminister Bent Høie klar beskjed om at de vil ha lokalsjukehus over hele landet.

Markeringa skal skje på Eidsvolds plass utafor Stortinget. Politiet har sagt ja, Stortinget har gitt tillatelse, og helseminister Bent Høie (H) har sagt ja til å ta imot underskriftene.

– Det blir ei lita markering. Vi vil ikke demonstrere. Vi vil gjøre ting seriøst. Det blir to appeller, jeg skal holde den ene, og barnelegen Anna Owczraz skal holde tale.

I følge Ingrunn Snuruås er det totalt 200 000 som har skrevet under på ulike underskriftsaksjoner rundt om i landet, enten på nettet eller på papirlister.

For å bevare akuttfunksjonen ved Orkdal sjukehus har det så langt kommet inn opp mot 5000 underskrifter, både på nett og på tradisjonelle lister som ligger ute. Blant anna på butikker og legekontor i Meldal, og flere steder i Rindal og Surnadal.

St. Olavs Hospital har satt i gang ei utredning om å flytte akutten fra Orkdal sjukehus til Trondheim, og dette har møtt massiv motbør. Facebookgruppa Vi som vil slå ring rundt akutten på Orkdal sjukehus har onsdag formiddag 9307 medlemmer.

– Vi hopper over Nils Kvernmo. Vi har ikke tid til å holde på med sånt smådælk – dette haster. Det er dumt å gå omveger når en kan gå beint fram, sier Ingrunn Snuruås.

Sjukehusaksjonistene mobiliserer ikke til stor demonstrasjon, men likevel har over 23 personer i Orkdal sjukehus sitt distrikt varsla at de vil delta under markeringa.

– Vi har ikke ei krone, sier Snuruås. De har søkt om penger til å få dekket flybillettene både hos sanitetsforeningen og Fagforbundt, men Snurås oppfordrer også større bedrifter, som trenger akutten hvis det skulle skje ei ulykke, om å støtte opp.

– Det er ikke plass til alle fra Skedsmokorset og nedover. Vi må få bo her vi er, trenger samme tilbudet som i storbyene. Nå skal jeg heim og skrive appell, sier Ingrunn Snuruås.

Brev til politikerne

Ingrunn Snuruås og Hege J. Holten fra Kristiansund har skrevet dette brevet til alle folkevalgte:

«Kjære alle folkevalgte

Det vil bli en markering ved det Norske Storting, torsdag den 23.april kl 14.00

Ønsker her på en fredelig og demokratisk måte å vise vår motstand mot den helsepolitikk som nå føres/planlegges. Til informasjon er over 200 000 nordmenn - og kvinner, engasjerte i diverse underskriftskampanjer både lokalt og i sosiale medier. Alle disse er IMOT nedleggelsene av lokalsykehusene og avdelingene rundt om i landet. Vi har sett fra andre land hvordan diskusjoner via internett kan føre til demonstrasjoner ute i gatene, dersom politikerne ikke tar hensyn til befolkningens behov. Vi ber kun om trygghet i nærmiljøet. Håper dere tar signalene på alvor før det voksende sinne og en ulmende politikerforakt blir synlig i hovedstadens gater. Vi ønsker her en markering, IKKE en demonstrasjon – vi mobiliserer ikke - men sender delegater. Til dere som lurer på hvorfor – så BØR det i Norge være mulig å vise bred motstand ved hjelp av demokratiske virkemidler. Vi i distriktene MÅ bli hørt, og våre interesser bør bli ivaretatt. Det kan da virkelig ikke være slik i 2015 at vi må dra fra våre hjem, ta fri fra jobb, ta kostnad med reise til Oslo for at dere skal legge merke til oss?

Helseminister Bent Høie har takket ja til å møte opp for å motta våre underskriftskampanjer, disse er fra store deler av landet. Oppfordrer alle dere andre til å bringe dette budskapet videre til deres partifeller i disse landsmøte tider– Vi trenger våre lokalsykehus og avdelinger – Lokalsykehus er god samfunnsøkonomi – nærhet redder liv – Vi gir oss aldri !»