ORKDAL: Bakgrunnen er en anmodning fra Forsvarets veteraninspektør Tom Guttormsen, som ber kommunene lage ei markering rundt to historiske begivenheter; det er i år 75 år siden angrepet på Norge, og det er 70 år siden frigjøringa.

FN-soldater

Orkdal ønsker i første omgang å invitere personer som har deltatt i internasjonale operasjoner til et arrangement på Svorkmo 8. mai. Det er Orkdal KrF som hvert eneste år siden 1945 har markert frigjøringsdagen med en slik upolitisk fredsfest. I fjor var Kjell Magne Bondevik hovedtaler. I år er det ingen ringere enn generalmajor Kjell Narve Ludvigsen.

– Vi ønsker å samle flest mulig som har deltatt som FN-soldater i internasjonale operasjoner, sier ordfører Gunnar H. Lysholm.

Påmelding

Han inviterer til markeringa via ST fordi Forsvaret ikke har anledning til å gi ut navn på dem dette angår.

I tillegg til tale fra Ludvigsen, vil det bli en egen markering for FN-veteranene, koret Cantilena skal opptre og det blir en deklamasjon av Terje Håvarstad Jonassen.

Påmelding skjer til Orkdal kommune på telefon 72 48 30 00 i sentralbordets åpningstid. Arrangementet er for øvrig åpent for alle.

For krigsveteranene

Seinere i år vil Orkdal kommune ha et eget arrangement for de som deltok under andre verdenskrig.

– 8. mai gjør vi stas på de som har deltatt i internasjonale operasjoner. Da er selvsagt også alle som deltok under andre verdenskrig velkommen.

– Men seinere i år, vil vi ha et eget arrangement for våre krigsveteraner. Her har forsvarsministeren oppfordret kommunene til et arrangement der de får sine medaljer. Av tidsmessige årsaker, har vi ikke mulighet til å gjennomføre dette 8. mai, men det vil komme en oppfordring seinere i år om påmelding til et slikt arrangement, sier Lysholm.

Må ikke glemme

Tom Guttormsen understreker viktigheten av ikke å glemme.

«For å holde historien aktuell for fremtidige generasjoner, valgte våre politikere å gjøre 8. mai til Norges frigjøringsdag og nasjonale veterandag. Dagen er derfor en god anledning til å anerkjenne alle våre veteraner – og deres familier, skriver veteraninspektøren i sitt brev til ordførerne.

Upolitisk

Gunnar H. Lysholm og Ivar Konrad Gangås, styremedlem i Orkdal KrF, understreker at til tross for at KrF er arrangør, blir dette som vanlig en helt upolitisk markering.