HEMNE/SNILLFJORD: Hemne Høyre har stilt spørsmål ved habiliteten til assisterende rådmann Svein Johny Forren. Bakgrunnen er at Forren står på valglista til Arbeiderpartiet – for øvrig på 16. og sisteplass – i hjemkommunen Snillfjord. Hemne Høyre mener spørsmålet aktualiseres, spesielt nå som prosessen med kommunereformen er i gang.

Et «ekteskap» mellom blant annet Hemne og Snillfjord er sannsynlig ut fra de signalene begge kommuner har gitt så langt.

Helt ok!

Konsulent og arkivleder Eva Randi Oldervik i Hemne kommune svarer i et brev til Hemne Høyre at Snillfjord kommune er en egen juridisk enhet, og at innbyggere som er fast bosatt i en kommune kan stille på politisk liste i bostedskommunen og bli valgt inn som representant i ulike utvalg.

«Hvilken jobb vedkommende kandidat har, har ingen relevans», heter det i brevet.

Skal vurdere habilitet

Videre går det tydelig fram at når en sak blir satt på sakslisten til behandling, skal hver enkelt politiker vurdere sin habilitet opp mot den saken som behandles. Vanlig framgangsmåte da er at politikeren ber om at behandlende utvalg vurderer habiliteten og fatter vedtak om politikeren er «habil/inhabil».

Også ansatte i Hemne kommune skal også alltid vurdere sin habilitet i forhold til gjeldende lovverk ved saksforberedelse fram til vedtak.

Ingen personlig fordel

I sine etiske retningslinjer går det fram at «det er ikke ønskelig at kommunens rådmann og assisterende rådmann deltar aktivt i partipolitisk virksomhet». Ifølge Oldervik menes det partipolitisk virksomhet i Hemne, og siden Forren sin partipolitiske virksomhet skjer i Snillfjord, er det derfor ikke i strid med de etiske retningslinjene.

Når det gjelder kommunereformen, peker Oldervik på at det er en stor reform som omhandler alle innbyggere i de aller fleste kommuner, og at derfor verken rådmannen eller assisterende rådmann på noen måte vil ha en personlig fordel.