Navn: Astrid Smeplass

Bor: Oslo

Jobber med: Artist

Aktuell for: Gikk denne uka til topps på iTunes-lista i USA sammen med kanadieren Shawn Mendes.

Er det en drøm å nå til topps i USA?

– Det er det absolutt. USA er noe vi jobber aktivt mot de neste årene. USA er svært sentral når det gjelder musikk, og de som gjør det bra der, plukkes gjerne også opp i andre land.

Hva kan dette gjøre med en ung artist videre?

– Nå er det ikke så mye som skjer. Jeg tror ikke så mange i utlandet vet hvem Astrid er. Men får jeg ei låt på Billboard, kan det bli et gjennombrudd.

Er du forberedt på det?

– Man er kanskje aldri forberedt på det, men jeg tar ting som de kommer. Nå vil jeg forsøke å erobre Norge litt mer, så får vi ta USA når den tid kommer. Det jeg er forberedt på, er at et gjennombrudd i USA vil føre til dobbelt så mye jobbing.

Men har Astrid fra Berkåk fortsatt bakkekontakt?

– Det vil jeg absolutt si! Jeg skjønner ikke hvorfor jeg skal bli et viktigere og bedre menneske enn andre for å ha ei låt på toppen av ei liste. Jeg skjønner heller ikke hvordan folk greier å miste bakkekontakten, selv om vi vet mange gjør det. Forklaringa må vel være å plutselig få masse penger, mange fans og stor makt i ung alder.

Hvordan opplever du nå å være kjendis selv?

– Det er fortsatt ganske fjernt for både meg selv, mamma og pappa nå etter to år, vi har vanskelig for å ta det innover oss. Det var egentlig ikke plana at jeg skulle bli artist. Men Idol ble utslagsgivende.

Vi så deg trolig for første gang på TV på scenen sammen med Celine da hun vant MGP junior i 2007 med låta «Bæstevænna» . Husker du om du innerst inne var misunnelig på henne?

– Jeg var åtte år da, og jeg unnet henne seieren – det er ingen andre jeg unner det mer. Men jeg var sikkert litt misunnelig med en drøm om å kunne framføre ei låt på scenen selv.

Er du og Celine fortsatt «bæstevænna»?

– Det er vi, vettu! Men vi har altfor sjelden kontakt, nå har vi ikke møttes på et par måneder. Men heldigvis har vi elektroniske medier.

Hva leser du for tida?

– For tida leser jeg fag og skolebøker. Jeg er også glad i underholdningslitteratur, men jeg føler jeg må prioritere skole.

Hva gjør du i helga?

– Jeg skal kun være på Berkåk og kose meg, blant annet skal jeg i en bursdag. Jeg er også altfor sjelden hjemme.

Hva ligger hjertet ditt nærmest akkurat nå?

– Musikk og familie!