Gunn I. Stokke, Sps andrekandidat til kommune-

valget i Skaun, varsler en strengere jordvernpolitikk enn det det sittende kommunestyret står for.

– Vi må ta vare på matjorda. 14 prosent av arealet i Skaun er dyrkajord, og det er mulig å bygge på de resterende 86 prosentene. Det er dere som bestemmer om etterkommerne kan bo og dyrke her, eller om vi kan bruke «hårråbeitene» vi har. Det blir mye finere tomter enn nedpå flatene, sa Gunn Iversen Stokke, en av tre representanter fra Skaun bondelag som besøkte kommunestyret i Skaun torsdag.

Stokke står også på 1. plass på fylkeslista til Sp og på 2. plass på Skaun Sps liste til kommunevalget og tenker seg nå et comeback i kommunestyret.

Har et ansvar

– Varsler du nå en strengere jordvernpolitikk i Skaun?

– Jeg skjønner tankene om fortetting, og om at det ikke er så enkelt å komme seg hit og dit for folk. Men jeg tror de tenker litt på utgiftene. Bygger du boliger på Kvernberget, må du ha skoleskyss, gang- og sykkelfelt. Men det er en høy pris å ta dyrkajorda på grunn av sånt. Vi har et ansvar for å tenke lenger. Jeg er ikke i tvil om at problemet med å få nok mat og trygg mat blir større og større, og da er det helt merkelig å bygge ned jorda, sier Stokke.

Fortetting

– Nedbygging av matjord skjer både i Buvika og Børsa med Sp-ordfører i Skaun. Vil du bli strengere enn Sp har vært for eksempel i arbeidet med kommuneplan nå?

– Jeg har sjøl vært med på det før, og snakka om fortetting. Men dess mer snakk det blir om matvaresikkerhet, dess større forståelse får jeg for at vi i lille Skaun tar vare på jorda vi har. Det er viktig for folk, og det betyr viktige arbeidsplasser. Vi må hele tida ha fokus på å foreslå nye områder til utbygging. Jeg håper og tror at vi får et strengere jordvern, og at det vil koste så mye å bygge ned dyrkajorda at det ikke er et alternativ. Vi er nødt til å snu. Ikke bare jeg og Sp, men alle. Jeg skal i alle fall gjøre mitt for å få folk til å se alvoret i det, sier Stokke.