– Det eneste som kan stoppe prosjektet, er at Ingebrigt Ustad finner ut at stavkirka er «pill råtten», men det tror jeg ikke konklusjonen blir, uttalte Arne Asphjell i «prosjekt heimatt» til ST nylig.

Prosjektet har som mål å få stavkirka heim til Orkanger.

Asphjell ser ut til å få rett. Stavkirka, eller rettere sagt; det som var Christian Thams’ paviljong på verdensutstillinga i Chicago i 1893, er bygd på Strandheim i Orkdal. Den står i dag i Little Norway i Wisconsin. Nå jobbes det for å få den hjem til Orkanger.

Som et ledd i dette prosjektet har en gruppe på fire reist på befaring til USA, blant annet for å sjekke tilstanden på bygget.

Olav Sigurd Kvaale, som er en av ildsjelene i prosjektet, har snakket med delegasjonen i USA, og det er gode nyheter han har fått:

– Den er langt fra pill råtten, sier Kvaale og ler:

– Den er omtrent slik vi trodde. Nå jobbes det med å lage en tilstandsrapport som skal overleveres kommunen. Gruppa har blant annet funnet ut at bygget er modulært oppbygd, slik at det er hele element som er bolta sammen. Det blir derfor enkelt å demontere bygget og sette det opp igjen. Jeg var ei stund redd for at vi måtte ta den sammen plank for plank. Akustikken er også sjekket. Det er viktig at den er god med tanke på arrangement, sier Kvaale.

Delegasjonen kommer hjem til Norge onsdag.