Regjeringen skal for første gang i norsk historie teste en ordning med dyrepoliti. Landets første dyrepoliti blir i Sør-Trøndelag politidistrikt.

Presentert mandag

Det er Mattilsynet som i dag fører tilsyn med dyrevelferd, de skriver på sine nettsider at det nå blir startet et pilotprosjekt med dyrepoliti i Sør-Trøndelag.

Mandag ble det avholdt en pressekonferanse i Politihuset i Oslo der et samarbeid mellom Politiet og Mattilsynet ble offentliggjort. Til stede var blant annet justisminister Anders Anundsen (Frp) og Frp-leder og finansminister Siv Jensen, i tillegg til landbruksministeren.

Pilotprosjekt

Mattilsynet Midt og Sør-Trøndelag Politidistrikt har innledet et samarbeid om et pilotprosjekt for å finne ut hvordan de kan organisere arbeidet mot dyrekriminalitet i fremtiden.

Der er det medarbeidere både hos Mattilsynet og hos Politiet som er dedikert til dette samarbeidet. De kjenner hverandre og hverandres organisasjoner godt.

– Det at man kan lære av hverandre vil gjøre arbeidet mot dyrekriminalitet enda bedre. Vi forventer at samarbeidet vil føre til en bedre behandling av dyrekrimsaker med flere anmeldelser, raskere behandling av dyrekrimsaker, og et riktigere straffenivå i forhold til strafferammene, sier Mattilsynets prosjektleder på pilotprosjektet, Mona Holm-Ross, til Mattilsynets egen nettside.

Fem personer

Tre personer hos politiet skal arbeide i denne enheten, blant annet en dedikert etterforsker og påtalejurist.

– Dette vil bidra til at kunnskapen i politiet styrkes, og at flere saker som omfatter vold og annen kriminalitet mot dyr blir etterforsket og ført i domstolene, heter det i en pressemelding fra Landbruksdepartementet.

Mattilsynet region Midt skal dessuten opprette et eget krimteam som får ansvar for samarbeid med politiets gruppe i de mest alvorlige sakene. Dette teamet skal bestå av to personer med spesielt god kompetanse på dyrekriminalitet.

Prosjektet vil vare i tre år og skal evalueres underveis.

Samarbeidsavtale

Landbruks- og matdepartementet og Justis- og beredskapsdepartementet satte i januar ned en arbeidsgruppe som skulle beskrive ulike tiltak for å styrke arbeidet med å bekjempe kriminalitet mot dyr. Mattilsynet og Politiet har skrevet en samarbeidsavtale rundt saker knyttet til dyrekriminalitet, i tillegg til pilotprosjektet i Sør-Trøndelag.

Les også: