Alle som har hatt dyr, vet at de firbente bringer både sorg og glede. For Siri Sprauten har det vært tett mellom nedtur og opptur den siste tiden.

Ble syk

Sprauten har holdt på med hest i mange år, både med trav og ridesport. Hestene har gitt henne mange flotte opplevelser, både på stallen, i trening og i konkurranse.

Men påske i år vil hun huske tilbake på som en tung tid. Da ble en av hestene hennes, Odfried Otto – til daglig kalt Otto – syk.

For sent

Det startet med at han fikk magesmerter.

– Han hadde fått kolikk. Det ble verre og verre i løpet av det påfølgende døgnet. Til slutt valgte vi å kjøre ham til en klinikk på Melhus, forteller Siri.

Men det var for sent. Etter flere timer med forsøk på å redde hesten, døde Otto.

– Det var helt forferdelig å oppleve at han led så voldsomt, og det var fælt ikke å få hjulpet ham. Det var helt grusomt.

Oppturen

Skjebnen til den 19 år gamle konkurransehesten engasjerte hestefolk langt utenfor Orkdals grenser. Siri skrev om sykdommen og etter hvert dødsfallet på Facebook, og fikk overveldende respons.

Omtenksomheten og engasjementet hos kjente og ukjente varmet i de tunge dagene. Og sist helg fikk hun en skikkelig opptur da hun tok med seg 23 år gamle Koraal til Bruråk på dressurstevne.

Overlegen seier

Der skjedde det utrolige. «Gamlingen» viste at han fortsatt kan sine saker, og tok en overlegen seier i en av dressurklassene. Det er svært sjelden at så gamle hester er med og konkurrerer, i alle fall i de høyere klassene.

– Jeg starter med ham fordi han synes det er veldig stas. Det er en gammel konkurransehest som elsker å få på seg utstyret og dra på stevner. På grunn av alderen hans får jeg ikke trent ham optimalt, så han greier normalt ikke å hevde seg like godt. Men i helga slo han til, og vant overlegent, forteller Siri.

– Blir så rørt

Seieren ble svært emosjonell for Siri. Hun gråter når hun forteller hvordan hun reagerte på seieren.

– Jeg storskreik, ikke minst med tanke på det som hadde skjedd. Jeg blir så rørt over at han bare gjør alt, og at han synes det er så artig. Jeg har aldri opplevd en seier som har gledet meg mer.

Siri kjøpte Koraal for en billig penge for fem år siden, og det var ikke uten grunn at han var rimelig.

– Jeg kjøpte ham veldig billig fordi det var en problemhest. Han skiller veldig på folket. Det er bare jeg som kan ri ham. Vi fant tonen fra første stund; vi er bare hånd i hanske.