Kaldblodshesten Fenris Elden er ikke som hester flest. Ikke det at hester ikke er kloke, men denne hesten er veldig klok og ikke minst veldig lærenem sett ut fra et menneskelig perspektiv.

– Han tar etter alle de andre hestene han står sammen med, på godt og vondt. Dessverre mest på vondt, da han har en tendens til å herme etter uvanene til andre hester. Får han en hest ved siden av seg som står og klapper med leppene, eller for eksempel skraper med framføttene, så går det ikke lang tid før han gjør akkurat det samme, forteller matmor og eier Ann Kristin Haug, som driver ei stallavdeling med ni hester sammen med samboer og travtrener Inge Melby på Orkdal tråvpark.

Men Fenris Elden kan mer enn å lære uvaner. Han har også lært seg å åpne stalldøra. Etter å ha sett matmor åpne den tunge døra som er festet i ei skinne i toppen og som skyves åpen, tok det ikke lang tid før han begynte å «kjenne etter» om den var låst. Og en dag Inge Melby glemte å skyve ned låsen, var friheten et faktum og matfatet tilgjengelig.

– Han biter over gitteret på døra og forsøker å skyve døra åpen. Hvis den er låst, forsøker han et par ganger og så gir han seg. Men det hender av og til at vi glemmer å låse mens vi er i stallen, og da går det ikke mange minutter før han står på stallgangen. Men han går ikke lenger enn til rundballen i enden av stallen. Vi synes egentlig det er ganske trivelig å ha ham gående løs, så det hender han får gå løs sammen med oss, forteller Melby, som skulle ønske at han hadde vært litt mer lærevillig også når det gjelder å springe fort. Men det spørs om han er for klok til å la seg slite helt ut når han i stedet kan bruke energien på å åpne dører og finne mat.

Travtrener Inge Melby og samboeren Ann Kristin Haug sliter litt med å holde styr på Fenris «Houdini» Elden.