I løpet av mai skal både formannskapet og kommunestyret i Orkdal fatte vedtak som får konsekvenser for Trondheim havns utbygging på Orkanger.

Rekkefølgebestemmelse

Det er assisterende rådmann Steinar Gaustad som har fått i oppdrag å lage en politisk sak som kan løse opp i knuten som per i dag hersker mellom havna og kommunen.

Det er rekkefølgebestemmelsen som ble vedtatt i oktober i fjor som har fått havna til å stille alle sine utbyggingsplaner på Orkanger i bero. Denne bestemmelsen sier at nye havneområder ikke kan tas i bruk før Havneveien er lagt i miljøtunnel.

E39-trasé

Dette kunne blitt løst dersom Statens vegvesen hadde foreslått å legge E39 gjennom Orkanger i denne traseen, men slik ble det ikke. Tvert imot så fraråder vegvesenet at E39 legges over Grønøra.

Samtidig har Statens vegvesen uttalt at atkomst til havna er et nasjonalt ansvar, og at det må være riksvei fram. Det kan bety at det likevel blir mulig å få til en miljøtunnel langs Havneveien.

Oppheve

Gaustads oppgave til formannskapsmøtet 20. mai blir å finne en formulering som både kommunen og havna kan leve med, og som «opphever» rekkefølgebestemmelsen.

Finner man en slik formulering, kan arbeidet med å bygge ut havna på Orkanger fortsette.

Saken sluttbehandles i kommunestyret 27. mai.