Under restaureringen etter brannen i Rindal kirke har det blitt oppdaget flere store skader på kirka, som ellers ikke ville blitt oppdaget. Men disse delene må uansett skiftes etter brannen, så dermed tar forsikringsselskapet regningen.

– Det er aldri så galt at det ikke er godt for noe, sa teknisk leder Nils Heggem, da han skulle orientere kommunestyret om restaureringen av kirka.

Kirkespiret ville falt uansett

I september i fjor brant det i Rindal kirke, brannvesenet klarte å isolere brannen i spiret, og reddet dermed resten av kirka. Men kirkespiret brant til det falt ned og landet utenfor kirka.

Under restaureringen har det blitt avdekt flere store skader på kirka, det var blant annet blitt hull i blikk-konstruksjoner og det var alvorlige råteskader i kirka.

– Kirkespiret ville falt ned uansett innen noen år, og skadene som er avdekt ville kostet kommunen mange millioner kroner innen en ti års tid, forklarte Heggem.

Dekkes av forsikringen

Men siden de skadde materialene uansett må byttes i forbindelse med restaureringen etter brannen blir dette dekt av forsikringsselskapet.

Den totale kostnaden av hele restaureringen blir mellom 10 og 12 millioner kroner. Det er svært lite av dette kommunen må dekke selv. Kommunen har satt av 100.000 kroner til kirkerestaureringen i år, og 100.000 til neste år. Heggem sier at dette vil bli brukt opp.

Ferdig i år

Restaureringen har så langt gått veldig bra. Den sentrale stokken i bære-

konstruksjonen til det nye tårnet «kongen» ble heist på plass uten noen komplikasjoner. Utvendig skal kirken være ferdig før sommerferien starter.

Innvendig er alt det elektriske nå byttet ut, og det meste innvendig skal være ferdig til bispevisitasen i september. Før året er over skal hele kirken være ferdig restaurert.