Enhetsleder Kristin Broholm ble irettesatt av Gunnar H. Lysholm under et debattmøte 23. april. Broholm oppfatter Lysholms reaksjon som krenkende.

Det var i forbindelse med et debattmøte arrangert av Utdanningsforbundet at leder ved Evjen barnehage, Kristin Broholm, tok ordet.

– Jeg stilte et generelt spørsmål om nasjonale føringer for barnehage. Det handlet om ny rammeplan og nytt lovverk. Min hensikt var å høre om hvilke tanker det var om dette lokalt, sier Broholm til ST og viser til brevet hun har sendt til ordfører Gunnar H. Lysholm.

«Kjære venninne»

Ut fra brevet framgår det at Broholm reagerer på to forhold:

* Det at ordføreren tok ordet og sa at hun som enhetsleder ikke hadde anledning til å uttale seg eller stille spørsmål i møtet.

* Ordførerens ordvalg i måten han tiltalte henne på. Lysholm innledet nemlig svaret sitt med å si: «Min kjære, gode venninne.»

Det er dette Broholm reagerer sterkest på.

«Hersketeknikk»

I brevet til ordføreren skriver Broholm:

«Jeg kan ikke på noen måte i en offentlig debatt finne meg i å bli omtalt som «min kjære, gode venninne» av ordføreren i Orkdal. Jeg oppfatter denne tiltaleformen som et uttrykk for hersketeknikk, og finner den krenkende. Jeg reagerer meget sterkt, både som ansatt i Orkdal kommune og som kvinne, på at ordføreren tillater seg en slik tiltaleform i det offentlige rom. Jeg håper i framtida å bli møtt av ordføreren med en respektfull tiltaleform i det offentlige rom.»

«Ikke brutt regelverk»

I det samme brevet skriver hun også at hun har fått bekreftet fra rådmann Grethe Metliaas og kommunalsjef for oppvekst, Kari Mostad, at hun ved å stille et generelt spørsmål på debattmøtet, ikke har brutt regelverket som ansatt i Orkdal kommune.

Rådmann Grethe Metliaas bekrefter dette overfor ST:

– Det stemmer det. Ytringsfriheten står veldig sterkt.

«Klossete»

På dette punktet er rådmannen og ordføreren uenige. I sitt svarbrev til Broholm holder Lysholm fast ved at det var feil av henne å delta aktivt i et debattmøte.

Samtidig beklager Lysholm måten han tiltalte Broholm på:

«Jeg beklager sterkt måten jeg henvendte meg til deg på. Jeg syntes det var ubehagelig å komme med en irettesettelse i plenum, og prøvde på en klossete måte å gi uttrykk for at dette ikke var personlig.»

Verken Broholm eller Lysholm ønsker å kommentere denne saken ytterligere.