TBE-viruset har nå nådd Sør-Trøndelag, og Folkehelseinstituttet har i år for første gang anbefalt at folk i Sør-Trøndelag vaksinerer seg mot det farlige viruset.

Kan være dødelig

Ingrid Høstbjør forklarer, på vegne av legemiddelfirmaet Pfizer, at TBE-viruset er noe annet og noe farligere enn den mer kjente flåttsykdommen borreliose, som ikke er dødelig.

– TBE skiller seg fra borreliose ved at TBE er et virus og borreliose er en bakterie. En bakterieinfeksjon kan behandles, mens ved en virusinfeksjon kan man kun behandle symptomene, og ikke selve sykdommen. Smitten av TBE skjer også med en gang flåtten får kontakt, forklarer Høstbjør.

Hvis man rammes av TBE kan man i verste fall dø, men det er vanligere med permanent lammelse eller balanse- og bevegelighetsproblemer. De fleste vil kun oppleve influensasymptomer som går over etter en periode. Og influensasymptomer om sommeren kan være en god indikasjon på at man er smittet av TBE.

Få tilfeller

Det er enda lav forekomst av TBE i Norge, men konsekvensene for de få som blir smittet kan være svært alvorlige. Vaksinering er det eneste som kan forhindre smitte dersom man blir bitt av en TBE-infisert flått.

Folkehelseinstituttet sin anbefaling om vaksinering gjelder både fastboende og besøkende i Sør-Trøndelag i månedene da flåtten er aktiv, som er fra mars/april til november.

Det er hovedsakelig i de kystnære strøkene i Sør-Trøndelag det er risiko for å bli smittet av TBE-viruset. De som bør vurdere vaksinasjon er for eksempel skogsarbeidere, orienteringsløpere og personer som bor i telt, går turer eller oppholder seg mye i «flått-terreng» i kystnære strøk.