ORKDAL: Orkdal kommune har delt ut kultur-, miljø- og byggeskikkprisen for 2015. Her er vinnerne:

* Kulturprisen: Olav Grevskott

* Miljøprisen: Orkanger Vel

* Byggeskikkprisen: Gamle Bårdshaug Herregård v/Stiftelsen Bårdshaug Herregård

Her er utdrag fra begrunnelsene:

Kulturprisen: «Olav Grevskott var i store deler av sin yrkeskarriere den eneste som jobbet med kultursaker i kommunen, og han gjorde et stort og viktig arbeid for å styrke kulturlivet i kommunen. Olav sin innsats gikk langt ut over det man kan forvente av en ansatt. Han var på jobb sent og tidlig, og han utførte alle sine oppgaver med samme iver og glød, samme om arbeidsoppgaven var å bære utstyr for Riksteatret, rydde kvist og nedfall i Pilgrimsleia eller om det var å skrive en utredning om ønsket idrettsanleggsutvikling i kommunen.

Mye av dette arbeidet ble utført utover vanlig arbeidstid med stor frivillig innsats.

Olav har bestandig vært sliteren som får ting til å fungere uten å ha behovet for å få æren av det arbeidet som gjøres. Denne egenskapen gjorde at han også brukte mye tid på arbeid i ulike frivillige lag og foreninger».

Miljøprisen: «Orkanger Vel har siden 1928 jobbet for å skape miljøtiltak på Orkanger – og det er tiltak som kommer alle orkdalinger til gode. Velforeninga mottok Miljøprisen første gang i 2003 og Orkdal kommune håper at pristildelinga den gangen er noe av inspirasjonen som har fått foreninga til å stå på ytterligere gjennom 12 nye år. Foreninga kan vise til en aktivitet som gjør at de fortjener å bli honorert på nytt.

De siste ti årene har vært noen av de mest aktive i foreningas historie. Den frivillige innsatsen har vært stor og stå-på-viljen forbilledlig for å gjennomføre mange tiltak for folk flest. Dugnadsarbeidet favner alt fra pynting i bygatene, bygging av anlegg og kontinuerlig rydding rundt Gammelosen ved hjelp av en entusiastisk dugnadsgjeng.

Orkanger Vel har investert mer enn en million kroner av egne midler de siste ti årene i tillegg til støtte fra kommune og andre sponsorer. Pengene har gått til ulike miljø- og folkehelsetiltak».

Byggeskikkprisen: «Stiftelsen har i flere år drevet et kontinuerlig og løpende vedlikehold av herregården.

* Vindusrestaurering har pågått i flere år. Nå gjennomføres restaurering av hele siden mot Orkdalsveien.

* Restaurering av tårnet er ferdigstilt.

* Oppgraving rundt hele bygget, ny drenering med grunnmursplast.

* Golvet i biblioteket er restaurert/nytt.

* Brudesuiten er restaurert/malt og nye møbler er skaffet. Mest mulig kopier av tidligere møbler.

* Meget moderne brannslukkingsanlegg installert i hele bygget.

* Fjerning av trær langs Orkdalsveien, nytt gjerde samt ny og annen beplanting.

Dette har åpnet bygget på en helt ny måte. Bårdshaug Herregård er blitt «gjenoppdaget» av innbyggerne i kommunen som den perlen den i realiteten er».