Med ujevne mellomrom smeller det i tak og vegger på hus som er nærmeste nabo til Grøtte skole på Fannrem.

– Dette har vært et problem i årevis. Jeg tror ikke elevene er klar over hva de gjør. Steinkasting ned mot der det er folk, er en farlig aktivitet, for å si det sånn, sier en mann som er rammet av «leiken» fra elever ved Grøtte skole.

Smeller i vegger

Det som skjer er følgende: Elevene går bak skolebygget. Her er det cirka 50 meter i luftlinje og bratt skråning ned toglinja og Thamshavnbanen og til nærmeste hus.

«Gode kastere» prikker steinene enkelt på hustaket. Men av og til smeller det i vegger og andre eiendeler på eiendommen. Og toglinja brukes også (ulovlig) som tursti. Hva hvis det går folk her når det kommer en kuppelstein susende?

– Treffer de eiendeler, blir det kostbart for dem. Det går det alltids an å reparere. Men hvis de treffer folk, kan det bli svært alvorlig, sier mannen, som blant annet har fått knust flere takstein gjennom åra på grunn av steinkastinga.

Varslet politiet

Og tirsdag denne uka skjedde det igjen. Mannen var samme dag i kontakt med skolen. Håpet er at de iverksetter tiltak overfor elevene. I tillegg varslet han politiet om hendelsen.

– Jeg kan bekrefte at saken er loggført hos oss. I utgangspunktet er dette skolens ansvar å ta tak i. De må gjøre tiltak overfor elever og foreldre. Vi gjør ikke noe mer med dette, sier Randi Fagerholt, etterforskningsleder ved Orkdal og Agdenes lensmannskontor.

Tar det på alvor

Hun understreker samtidig at dersom steinkastinga fører til personskader eller skader på privat eiendom, som defineres som straffbare forhold, kommer politiet «på banen».

Rektor ved Grøtte skole (1.-10. klasse), Oddrun Skjølberg, sier de ser alvorlig på steinkasting fra skolens område, i skoletida.

– Det er fryktelig dumt og trist at det skjer. Vi ønsker et godt forhold til skolens naboer, og skjønner at de reagerer når dette skjer, sier hun.

E-post til foreldre

– Hva gjør dere for å få en stopp på dette?

– Jeg har nå snakket med alle elevene om saken, blant annet hvilke konsekvenser kasting av stein kan få. I tillegg har jeg sendt en e-post hjem til samtlige foreldre ved skolen, der oppfordringen er at de snakker med ungene sine om problemet.

Rektoren legger også til at de nå framover vil styrke tilsynet i området det kastes fra bak skolebygget.

– Har de som står bak dette innrømmet steinkasting ned mot huset?

– Nei, ikke ennå, svarer Skjølberg, som sier at saken er «utrivelig», og at det selvfølgelig skal være trygt å være nabo til skolen.

I tillegg: Skolen vil følge opp framover for å få bukt med problemet.

Bak bygget til høyre står elevene når de kaster stein ned mot Thamshavnbanen og hus nedenfor skoleområdet.
Folk som går tur langs toglinja i skoletida, risikerer å få en stein i hodet.