Pinse er den tredje store kristne høytida, i tillegg til påske og jul. Men hva er bakgrunnen for disse røddagene i mai?

I pinsa feirer vi at Den Hellige Ånd kom til disiplene, og det regnes som kirkas fødselsdag.

Opprinnelig var pinsa en jødisk høstfest, som står omtalt i Det gamle testamentet. Den jødiske pinsa kalles også kornhøstfesten, og er en av de tre jødiske valfartsfester. Jøder fra alle deler av verden strømmet da til Jerusalem for å delta i pinsefeiringen ved tempelet.

En talsmann

Pinsa er også ei kristen høytid, og bakgrunnen for den kan man lese om i Apostlenes gjerninger: Det har gått 50 dager siden påske, da Jesus på langfredag ble korsfestet og gravlagt, og på påskedagen stod opp igjen fra de døde. På Kristi himmelfartsdag ble Jesus tatt opp til himmelen, men før Jesus tok avskjed med disiplene lovet han dem at de ville få en talsmann som kunne tale på deres vegne. Denne talsmannen er Den Hellige Ånd.

Like etter at Jesus har blitt tatt opp til himmelen er disiplene alene, og da den jødiske pinsefeiringen pågår er de samlet i et hus i Jerusalem. Plutselig fylles huset av noe som likner et kraftig vindkast og ildtunger setter seg på disiplene. Slik beskrives det som skjedde i pinsa da Den Hellige Ånd kom over dispilene.

Pinsens liturgiske farge er rød - blodets, åndens og ildens farge.