HEMNE/NESNA: Sist uke reiste et 70-talls lærerstudenter fra Høgskolen i Nesna og elever fra videregående skoler på Helgeland til Sanna i Træna for å klatre til topps på Trænstaven (338 m.o.h.). Som ekspedisjonsleder og mentor var eventyreren og forfatteren Stein P. Aasheim. En av de som deltok var lærerstudent Marlene Lund Hegeskal fra Kyrksæterøra.

– Jeg var helt bestemt på at jeg skulle komme med til toppen, forteller Marlene Lund Hageskal fra Hemne.

– Jeg overgikk alle mine grenser og klatret bokstavelig talt på viljen opp og ned de 338 meterne. Men det hadde jeg nok ikke greid uten hjelp fra de fantastiske ansatte i Rana Spesialsport. De nesten løftet meg opp fjellsida bare med sine positive tilrop. Turen var både tøff og skremmende på samme tid, sier hun.

– Dyktige

Det var Høgskolen i Nesna som arrangerte turen. Dette som en del av lærerutdanningen de tilbyr med fokus på stedsbasert læring, helsefremmende skole og friluftsliv. Hvert år deltar studentene og deres lærere på en ekspedisjon på Helgeland ledet av Stein P. Aasheim og koordinert av Polarsirkelen friluftsråd.

– Turen til toppen av Trænstaven var bare en av mange opplevelser vi fikk under besøket i Træna. Vi fikk tre døgn spekket med aktiviteter og opplevelser. Og overalt ble vi møtt av dyktige og entusiastiske trænværinger, sier Hageskal.

Friterte tang

– Da jeg kom til toppen var jeg sykt utslitt. Trænstaven står jo midt i havet, så det ser jo ut som om det er mye høyere enn den er. Heldigvis har jeg ikke høydeskrekk, så jeg kom meg til toppen selv om klatringen både var vanskelig og hadde mange vanskelige passeringer. Det var faktisk enklere å klatre opp enn ned. Å nå toppen var virkelig en mestringsopplevelse.

Ekspedisjonen i Træna var spekket med opplevelser og aktiviteter. Besøk på lakseoppdrett og kurs i å lage mat fra det som er i fjæra var tema første dagen.

– Vi lærte å høste og å fritere tang, sier jenta fra Hemne.

Opplevelser

I løpet av tre dager rakk deltakerne også å få besøke både kommuneadministrasjonen, Nova Seas oppdrettsflåter, Træna Bygdemuseum, Trænafestivalen utforske steinalderøya Sanna, lære seg å navigere etter kart og ikke minst fikk de oppleve en stemningsfull konsert med artisten «Æ» (Erling Ramskjell) i Træna kirke. Alt dette er godt å ha i ryggsekken for en nyutdanna lærer. Her går Høgskolen i Nesna nye veier.